Στους 22 οι νεκροί από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Σε 22 ανέρχονται οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη του Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η φιλανθρωπική οργάνωση.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 10 ασθενείς, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι 12 νεκροί ανήκαν στο προσωπικό της οργάνωσης.

Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες χτυπήθηκε το νοσοκομείο ερευνώνται, με το NATO να ανακοινώνει πως η προκαταρκτική εξέταση θα ολοκληρωθεί «σε μερικές μέρες». Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν πως η επίθεση έγινε από αεροσκάφη του πολυεθνικού NATOϊκού συνασπισμού που επιχειρεί στο Αφγανιστάν.

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανακοινώσει πως αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδιζαν δυνάμεις των Ταλιμπάν «στην περιοχή» όπου βρίσκεται το νοσοκομειακό συγκρότημα, και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κτήριο να χτυπήθηκε ως «παράπλευρη απώλεια».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε πως το προσωπικό έχει εγκαταλείψει το νοσοκομείο, παραπέμποντας τους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες δομές υγείας.

Η εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το νοσοκομείο της Κουντούζ θα ανοίξει ξανά στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι το κλείσιμό του μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην τοπική κοινωνία, καθότι δεν υπάρχει άλλο κέντρο υγείας που να μπορεί να φροντίσει σοβαρά τραύματα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι είχαν επανειλημμένα δώσει στις αφγανικές και τις αμερικανικές Αρχές τις συντεταγμένες του νοσοκομείου. Έχουν μάλιστα καταγγείλει ότι οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για περισσότερα από 30 λεπτά αφού ενημέρωσαν για τον κίνδυνο.

Το Σάββατο, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως ομάδα ανταρτών Ταλιμπάν είχε εισβάλει στο νοσοκομείο και χρησιμοποιούσε τους ασθενείς ως «ανθρώπινη ασπίδα» για να επιτεθεί χωρίς κίνδυνο στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέψευσαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Καμπούλ. «Οι πύλες του νοσοκομειακού συγκροτήματος ήταν κλειστές όλη τη νύχτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φιλανθρωπική οργάνωση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση ο βομβαρδισμός ενός «πλήρως λειτουργικού νοσοκομείου ποτέ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
Πηγή: skai.gr