Κλείσιμο

Άσαντ: Η Μέση Ανατολή θα καταστραφεί αν αποτύχει η ρωσική επέμβαση στη Συρία

Η ρωσική αεροπορική εκστρατεία στη Συρία μπορεί και πρέπει να πετύχει, καθώς τυχόν αποτυχία θα οδηγούσε στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρώτη τοποθέτησή του μετά τη στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

«Η συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν πρέπει να πετύχει, ειδάλλως ολόκληρη η περιοχή θα καταστραφεί», είπε ο κ. Άσαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τόνισε ότι η ρωσική παρέμβαση στη Συρία μπορεί να πετύχει, καθότι υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει διεθνή στήριξη, παρά τις επικρίσεις των Δυτικών χωρών. Παραδέχτηκε όμως ότι το κόστος που θα κληθούν να σηκώσουν οι σύμμαχοι της Συρίας «σίγουρα θα είναι μεγάλο».

Κάλεσε δε τις χώρες που υποστηρίζουν την ένοπλη αντιπολίτευση να σταματήσουν ή και να συνεργαστούν με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού».

«Αν αυτά τα κράτη συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο, τουλάχιστον σταματώντας να τους δίνουν βοήθεια, θα πετύχουμε αποτελέσματα πολύ ταχύτερα», είπε ο σύρος πρόεδρος.

Προσέφερε επίσης πολιτική κάλυψη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στοχοθετούν περιοχές που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Το πρωί της Κυριακής, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 20 εξόδους στη Συρία και έπληξαν 10 στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιδρομές έπληξαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών, περιλαμβανομένου και ενός εργοστασίου όπου κατασκευάζονται ζώνες που χρησιμοποιούνται για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ανέφερε το υπουργείο.

Η Δύση, πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών πληγμάτων έχει ως στόχο θέσεις αντικαθεστωτικών ομάδων, καθώς πολλές επιδρομές γίνονται σε ζώνες όπου η παρουσία των τζιχαντιστών είναι αμελητέα.

Το Σάββατο, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο διαμήνυσε πως το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, προσθέτοντας ότι σε περισσότερες από 60 εξόδους τις πρώτες τρεις ημέρες επιδρομών κατέστρεψε περισσότερους από 50 εγκαταστάσεις τρομοκρατών.
Πηγή: skai.gr