Νέες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK σε Τουρκία και Ιράκ

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PΚK) πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Από τις επιδρομές καταστράφηκαν καταφύγια, στρατόπεδα και σπηλιές στην περιοχή Χακάρι, στα σύνορα με τη Συρία, στη βορειοανατολική επαρχία Καρς και στο βόρειο Ιράκ, όπου οι κούρδοι αντάρτες διαθέτουν στρατόπεδα.

Οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του PKK ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν κατέρρευσε η εκεχειρία που ίσχυε για δυόμιση χρόνια και έχουν κλιμακωθεί πριν από τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 150 τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Ιουλίου από επιθέσεις των κούρδων ανταρτών, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει πως από τις επιδρομές της έχουν σκοτωθεί πολλές εκατοντάδες αντάρτες.

Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, που στις εκλογές του Ιουνίου μπήκε για πρώτη φορά στην τουρκική Βουλή – στερώντας την αυτοδυναμία από το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – έχει καταγγείλει πως η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το PKK αποτελούν μέρος προσπάθειας υπονόμευσής του ενόψει της νέας κάλπης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία του AKP ώστε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση που θα του δώσει αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, έχει επανειλημμένα συνδέσει το φιλο-κουρδικό HDP με το PKK.
Πηγή: skai.gr