Βρετανικός Τύπος: Ο Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του

Δύο βρετανικές εφημερίδες αφιερώνουν το πρωτοσέλιδό τους στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ 

FT: Αναδυόμενος νικητής: Ο Τσίπρας επιστρέφει σαρωτικά στην εξουσία
GUARDIAN: Ο ΣΥΡΙΖΑ γλιτώνει την ισοπαλία και κερδίζει ξανά την εξουσία στην Ελλάδα

• FT: Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει νέα πρόκληση να πετύχει λειτουργική πλειοψηφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τις προσδοκίες κερδίζοντας και εξασφαλίζοντας μικρή αυτοδυναμία με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο με τους 155 βουλευτές υπολείπεται μίας ανθεκτικής και λειτουργικής πλειοψηφίας, καθώς στο κόμμα του υπάρχουν ακόμα διαφωνούντες που είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα.

• FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ακόμα το δεινό έργο να ικανοποιήσει ψηφοφόρους και πιστωτές
Οι απαισιόδοξοι θα πουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κάνει τίποτα για να απομακρύνει τα βαθιά θεμελιωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που δεν της επιτρέπουν να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών, όπως έκαναν Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Αν επιχειρηθεί η χαλάρωση των συμφωνηθέντων μέτρων θα αυξηθεί η καχυποψία για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

• GUARDIAN: Οι εκλογές τελείωσαν, η οικονομική κρίση όχι
Η ανανεωμένη εντολή θα επιτρέψει στον Τσίπρα να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και χαλάρωση των όρων λιτότητας, που κάνουν δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί - αλλά πόση διαφορά μπορούν να κάνουν οκτώ μήνες, με την ευφορία του Ιανουαρίου να έχει εξαφανιστεί.
Δεν υπάρχει λόγος για τις αγορές να ανησυχούν, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς υπάρχει δέσμευση εφαρμογής του μνημονίου.

• GUARDIAN: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζεται στους δρόμους της Αθήνας

Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η απρόσμενα μεγάλη νίκη οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είπε την αλήθεια» στους Έλληνες.

• TELEGRAPH: Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ξεκάθαρος νικητής σε ένα αποτέλεσμα-σοκ

Ηχηρή και απρόσμενη νίκη για τον χαρισματικό Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες, αν και σαφώς δυσαρεστημένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολιτικούς γενικότερα, δεν ήταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν σε ένα κόμμα του κατεστημένου που κατηγορείται για τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα.

• TELEGRAPH: Οι νευρικοί πιστωτές βγάζουν βραχύβια ανάσα ανακούφισης μετά τον νέο θρίαμβο Τσίπρα

Οι επικεφαλής της διάσωσης της Ελλάδας προτρέπουν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του, καθώς οι αγορές αναμένεται να λάβουν προσωρινή ώθηση λόγω του μετριοπαθούς Τσίπρα. Οι πιστωτές χαιρέτισαν τη νίκη Τσίπρα, καθώς δε θα τον έχουν στην αντιπολίτευση να υπονομεύει τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων.

• TIMES: Οι κουρασμένοι ψηφοφόροι δίνουν στον Έλληνα ηγέτη νέα εντολή
Έλαβε εντολή να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές. Ο αριστερός ηγέτης κέρδισε το στοίχημα των δεύτερων εκλογών σε ένα χρόνο και αφού προκάλεσε διάσπαση στο κόμμα του. Κέρδισε και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό κατεστημένο. Πάντως υπάρχει ανησυχία σε Βερολίνο και Βρυξέλλες λόγω των δηλώσεων Τσίπρα ότι δεν πιστεύει στο μνημόνιο.

• BBC: Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζει τη «νίκη του λαού»

Στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν νίκη, αλλά όχι με τόση διαφορά. Η σκοπιμότητα των εκλογών αμφισβητήθηκε, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός, δικαιωμένος εκ του αποτελέσματος για την απόφαση να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά οι πανηγυρισμοί ήταν βουβοί, καθώς ο πρωθυπουργός έχει υποχρεώσεις που κανείς δε θα ζήλευε.

• INDEPENDENT: Ο Αλέξης Τσίπρας καθαρός νικητής, αλλά χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο

Αντίθετα με προβλέψεις, ο Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του με ανανεωμένη εντολή, παρά την αποχή-ρεκόρ.


ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ και ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ:


• ΜουϊτάμπαΡαχμάν, EurasiaGroup
Η επιστροφή του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι καλή είδηση και θα προβληματίσει τους πιστωτές, δεδομένων των δύσκολων υποχρεώσεων που έρχονται και του πόσο ανίκανος αποδείχθηκε τους επτά μήνες διακυβέρνησης. Είναι η χειρότερη επιλογή από τους πιθανούς συνασπισμούς.

• ΡαούλΡουπαρέλ, OpenEurope:

Απρόσμενο αποτέλεσμα και κακή ημέρα για τη δημοκρατία λόγω της υψηλής αποχής. Η απόφαση Τσίπρα να κυβερνήσει μόνο με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σήμα ότι πιστεύει πως μπορεί πια να ελέγξει το κόμμα του. Τον Ιανουάριο πήρε εντολής αλλαγής, τώρα διατήρησης του στάτους κβο. Είναι πλέον ενισχυμένος ώστε να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία για το χρέος στην οποία θα καταλήξουν ευρωζώνη και ΔΝΤ. Για τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη η νίκη ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ίσως πρέπει να αλλάξουν μήνυμα, από ενάντια στη λιτότητα σε ένα μήνυμα κατά του κατεστημένου και της διαφθοράς. Συνολικά είναι μια μεγάλη προσωπική νίκη του Τσίπρα που τώρα έχει την άνεση να αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει με την πολιτική του.

• TeneoIntelligence:
Το μόνο που μπορεί να αντιπαρατεθεί ισότιμα στην πολιτική ικανότητα του Τσίπρα είναι η ανικανότητα των αντιπάλων του. Παίζει πλέον μόνος του στο ελληνικό πολιτικό τοπίο. Για τη ΝΔ πρέπει να αναμένεται μία ακόμα εσωτερική εκκαθάριση στις αρχές του 2016.

• PaulMason, Channel 4:

Περισσότερο ανακούφιση παρά έκσταση για τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Νίκη που προκαλεί αίσθηση.

• ΧόλγκερΣμίντινγκ, BerenbergBank:
Οι Έλληνες αποδεικνύουν ότι θέλουν το ευρώ, ακόμα και με επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

• Βίκυ Πράις, ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος

Ο Τσίπρας έλαβε εντολή εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, το ερώτημα είναι αν έχει την ικανότητα να τις κάνει. Οι ΑΝΕΛ ήταν η πιο εύκολη επιλογή.

• Κέβιν Φέδερστουν, Ελληνικό Παρατηρητήριο LSE:
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Βραχυπρόθεσμα Τσίπρας θα είναι αφοσιωμένος στο μνημόνιο. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί μεσοπρόθεσμα, το 2016, όταν θα υπάρξουν προσδοκίες για χαλάρωση του πακέτου διάσωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε διότι η αλλαγή στάσης εκλήφθηκε ως ηρωική ήττα, θεωρούν οι ψηφοφόροι ότι ο Τσίπρας πάλεψε.

• ΝτάνκανΓουέλντον, BBCNewsnight:

Πραγματικό πολιτικό φαινόμενο ο Τσίπρας. Μετά από επτά μήνες αναταραχής, αθετημένες υποσχέσεις, ένα δημοψήφισμα, συνθηκολόγηση έναντι των Βρυξελλών και διάσπαση στο κόμμα του κερδίζει άνετα. Δεν έχω ξαναδεί τίποτα παρόμοιο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο