Αποχωρούν οι μετανάστες από την Αδριανούπολη μετά την έκκληση Νταβούτογλου

Εκατοντάδες μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, που περίμεναν από την Τρίτη γύρω από την Εντιρνέ (Αδριανούπολη) της βορειοδυτικής Τουρκίας, με την ελπίδα να διασχίζουν τα ελληνικά σύνορα, άρχισαν κατά μικρές ομάδες να διαλύονται έπειτα από έκκληση προς την κατεύθυνση αυτή του πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Ομάδα 500 μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατά μήκος διεθνούς αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στα σύνορα και οι οποίοι επανειλημμένα συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, αναχώρησαν από την περιοχή χθες βράδυ με λεωφορεία τα οποία είχαν ναυλώσει οι αρχές.

Μερικοί εντάχθηκαν σε ομάδα περίπου 1.500 άλλων μεταναστών που παραμένουν μέσα στην πόλη, άλλοι επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη, 200 χλμ. ανατολικότερα.

Οι αρχές ελπίζουν ότι μόλις απεμπλακεί η κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο, οι άλλοι μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στην πόλη θα φύγουν από εκεί το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε χθες βράδυ στην Άγκυρα με έξι εκπροσώπους των μεταναστών αυτών προκειμένου να απεμπλακεί η κατάσταση. Μετά τη συνάντηση, ο Νταβούτογλου διευκρίνισε μέσω Twitter ότι "παρακάλεσε τους πρόσφυγες να τερματίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι τη Δευτέρα".

"Η φωνή των σύρων αδελφών ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, τώρα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης που υποσχέθηκε να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.

"Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες που τους ανοίγουν τις πόρτες τους, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν έχει ανταποκριθεί", εξέφρασε με λύπη ο Νταβούτογλου.

Η Αδριανούπολη είναι η τελευταία μεγάλη τουρκική πόλη πριν από τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η άλλοτε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξε πάντα δημοφιλές σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Χθες το απόγευμα εντάσεις σημάδεψαν την αναμονή των μεταναστών στον αυτοκινητόδρομο κάτω από έναν καυτό ήλιο.

Ομάδα περίπου 300 ατόμων φωνάζοντας το σύνθημα "ανοιχτές πόρτες" προσπάθησαν στο μέρος αυτό που βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα να παραβιάσουν οδόφραγμα της αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση γκλομπ.

Οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν την Τρίτη στην περιοχή μετά την έκκληση που αναμεταδιδόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία τους συνιστούσε να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου, ανάμεσα στα παραθαλάσσια θέρετρα της νοτιοδυτικής Τουρκίας και τα ελληνικά νησιά.
Πηγή: skai.gr