Επαφές Ομπάμα με Ελλάδα και Ιταλία για να προστατευθούν ζωές προσφύγων

Σε συνομιλίες με την Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να υπάρξει «βελτίωση των θαλάσσιων επιχειρήσεων» με στόχο τη μείωση των θανάτων προσφύγων κατά τον διάπλου της Μεσογείου, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο ίδιος το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η υφήλιος θα πρέπει να αναμένει ότι θα υπάρχουν προβλήματα με τους πρόσφυγες για δεκαετίες.

Σε ομιλία που εκφώνησε σε εκδήλωση με στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι οι στρατιωτικές συρράξεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συμβάλουν στο ξέσπασμα νέων προσφυγικών κρίσεων.

Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα υποδεχτούν τουλάχιστον 10.000 σύρους πρόσφυγες κατά το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει το Νοέμβριο.

Θα προηγηθούν εντατικοί έλεγχοι ασφαλείας, που μπορεί να διαρκέσουν από 18 έως 24 μήνες, ώστε να διασφαλιστεί πως το κανάλι υποδοχής προσφύγων δεν θα χρησιμοποιηθεί από επίδοξους τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr