Κλείσιμο

Το ΙΚ χρησιμοποιεί χημικά όπλα σε Συρία και Ιράκ

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις στα σύνορα Συρίας Ιράκ όπου έχει χρησιμοποιηθεί η καυστική μουστάρδα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η χημική μουστάρδα χρησιμοποιείται υπό την παραδοσιακή μορφή πούδρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ένα ειδικό κελί όπου σχεδιάζει αυτά τα όπλα. «Χρησιμοποιούν την καυστική μουστάρδα, το ξέρουμε», λένε οι επίσημες πηγές των αμερικανών.

Όταν αυτά τα όπλα εκραγούν η χημική μουστάρδα γεμίζει με φουσκάλες αυτούς που είναι εκτεθειμένοι σε αυτήν.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι την κατασκευάζουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κελί και εκεί προσπαθούν να τη βελτιώσουν.Το καυστικό αέριο μουστάρδας είναι ένα συστατικό που είναι διαχειρίσιμο και μπορεί εύκολα να παραχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκαναν τους στρατιώτες ανίκανους να πολεμήσουν.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χημικό όπλο στις 12 Ιουλίου 1917, εναντίον των βρετανικών στρατευμάτων στην Υπρ σε οβίδες.

Οι Γάλλοι το ονόμασαν υπερίτη, από το όνομα της πόλης Υπρ, ενώ οι Γερμανοί LOST, από τα αρχικά των Γερμανών χημικών Λόμμελ και Στάινκοφ, που είχαν την έμπνευση να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό χημικό όπλο.
Πηγή: skai.gr