Αυστρία και Γερμανία ανοίγουν εκτάκτως τα σύνορα για τους πρόσφυγες από την Ουγγαρία

Η Αυστρία και η Γερμανία θα ανοίξουν εκτάκτως τα σύνορά τους ώστε να επιτρέψουν την είσοδο χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι επί μέρες παρέμεναν παγιδευμένοι στην Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Λόγω της σημερινής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με την Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γερμανία συναινούν, σε αυτή την περίπτωση, στη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων» μέσα από τα εδάφη τους, ανακοίνωσε ο κ. Φάιμαν, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook. Τελικός προορισμός των περισσότερων προσφύγων είναι η Γερμανία, όπου και σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Νωρίτερα, και εν μέσω ευρωπαϊκής κατακραυγής, ο προσωπάρχης του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα διαθέσει περίπου 100 λεωφορεία για τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρινίζοντας όμως πως δεν γνώριζε ακόμα αν η αυστριακή κυβέρνηση θα τους επιτρέψει να διαβούν τα σύνορα.

Τα λεωφορεία θα παραλάβουν τόσο τους ανθρώπους που παραμένουν έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης (όπου τους είχε απαγορευτεί να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό την Αυστρία) όσο και τους χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες που από το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να βαδίζουν τα περίπου 175 χιλιόμετρα που χωρίζουν την ουγγρική πρωτεύουσα από τα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

Η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης φαντάζει να είναι μια μικρή υποχώρηση στη σύγκρουσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τις τελευταίες ημέρες, η Βουδαπέστη έχει κατηγορήσει το Βερολίνο ότι με την επιλογή του να αναστείλει το Δουβλίνο ΙΙ για σύρους πρόσφυγες ουσιαστικά ενθαρρύνει τον ερχομό νέων προσφυγικών κυμάτων. Ο πρωθυπουργός Όρμπαν μάλιστα έχει προειδοποιήσει πως η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τον ιστορικά χριστιανικό χαρακτήρα της.

Νωρίτερα πάντως, η Ουγγαρία και τρεις άλλες χώρες εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο διαμοιρασμού προσφύγων που θα είναι υποχρεωτικό και με επιβεβλημένες ποσοστώσεις. Την επόμενη βδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε., χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικών κατανομών,

Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τα σύνορα θα εμπιστευθούν τις ουγγρικές Αρχές ώστε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Πριν από λίγες ημέρες, εκατοντάδες πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο υποθέτοντας ότι θα τους μετέφερε στην Αυστρία, όμως, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο συρμός σταμάτησε και τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν για να πάνε σε ένα κέντρο καταγραφής. Πολλοί αρνήθηκαν να κατέβουν ενώ άλλοι ξάπλωσαν στις ράγες, σε μια ακόμα σκηνή ντροπής για την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr