Κλείσιμο

Πρόταση για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων ετοιμάζει η EE

Πρόταση για τoν διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδουν οι «Times» και οι «Financial Times».

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση των 40.000 προσφύγων που συμφωνήθηκε επί της αρχής το καλοκαίρι (μόνο για Ιταλία και Ελλάδα) και προσθέτει την κατανομή ακόμα 120.000 ανθρώπων, και από την Ουγγαρία.

Οι ακριβείς ποσοστώσεις δεν είναι γνωστές.

Η «δίκαιη κατανομή 100.000 προσφύγων είναι στην πράξη αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση για τη διαφορά με τις 160.000 που θα προτείνει ο κ. Γιούνκερ. Ο κ. Τουσκ προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει η «πολιτική βούληση» για βοήθεια, η αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. θα γίνει «ένα άδειο σύνθημα» που «θα αντικατασταθεί από τον πολιτικό εκβιασμό, τη διαίρεση και το παιχνίδι των κατηγοριών».

Τα σχόλια του κ. Τουσκ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κλήθηκε στις Βρυξέλλες ώστε να δώσει εξηγήσεις για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Επικρίνουν το φράγμα, όμως κανείς δεν έχει μπορέσει να μου δώσει [καλύτερες] συμβουλές», δήλωσε αιχμηρά ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας μάλιστα πως το ουγγρικό κοινοβούλιο εξετάζει νέο πακέτο μέτρων που θα αυστηροποιήσει τα μέτρα στα σύνορα.

«Δεν υπερασπιζόμαστε απλώς τα ουγγρικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα του Σένγκεν, επομένως [υπερασπιζόμαστε] επίσης την Ευρώπη», είπε ο κ. Όρμπαν.

Τόνισε δε πως οι λαοί της Ευρώπης είναι «γεμάτοι φόβο» λόγω της πολιτικής αποτυχίας της Ε.Ε. να «υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα», και συμπλήρωσε ότι η επιβολή αυστηρών ελέγχων για το ποιος περνά τα εξωτερικά όρια του Σένγκεν δεν είναι επιλογή της Βουδαπέστης αλλά μέρος των κανόνων του Σένγκεν.

Από τη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι έμμεσες επιθέσεις, με αφορμή την δήλωση του κ. Όρμπαν σε γερμανική εφημερίδα πως οι πρόσφυγες θέτουν σε κίνδυνο τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

«Για εμένα, η χριστιανοσύνη σημαίνει ένα καθήκον προς όλους τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη», είπε με νόημα ο κ. Τουσκ, με τον Όρμπαν να απαντά πως θα συζητήσει τη σύνδεση του χριστιανισμού με την αλληλεγγύη σε «άλλη συνέντευξη Τύπου».

Ο κ. Όρμπαν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλς, λέγοντας πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό.
Πηγή: skai.gr