Κλείσιμο

WSJ: Κινεζικά πλοία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά της Αλάσκα

Κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στα νερά ανοιχτά της Αλάσκας έχουν διαπιστώσει για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα, πέντε σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν εντοπιστεί στη Θάλασσα του Μπέρινγκ, ανοιχτά της Αλάσκας. Ο στολίσκος βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, όμως οι πηγές της WSJ αρνήθηκαν να διευκρινίσουν σε τι απόσταση από τις ακτές πλένουν τα πέντε σκάφη, ή πότε ακριβώς εντοπίστηκαν.

Η κινεζική δύναμη φέρεται να αποτελείται από τρία πολεμικά πλοία, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα αμφίβιο σκάφος και παρατηρήθηκαν ενώ έπλεαν προς τις Αλεούτιες Νήσους, οι οποίες αποτελούν θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Η προέλευση των σκαφών δεν φαίνεται να είναι γνωστή.

Η αποκάλυψη της παρουσίας των κινεζικών πλοίων συμπίπτει την τριήμερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αλάσκα, για την αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως δεν θα χαρακτήριζε τη δραστηριότητα των κινεζικών πλοίων ως απειλητική, επισήμανε ωστόσο πως η παρουσία του στολίσκου καταδεικνύει «ένα ενδιαφέρον για την Αρκτική περιοχή». Η πηγή επισήμανε στην WSJ πως για την ώρα υπάρχει μια ποικιλία ερμηνειών όσων αφορά την παρουσία των κινεζικών πλοίων στην περιοχή.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το κινεζικό Ναυτικό έχει επεκτείνει πολύ το γεωγραφικό εύρος των επιχειρήσεων του, αντανακλώντας τα διευρυνόμενα συμφέροντα του Πεκίνου αλλά και τη βούλησή του να επιδείξει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμή του.
Πηγή: skai.gr