Κλείδωσαν οι γερουσιαστές που χρειάζεται ο Ομπάμα για τη συμφωνία με το Ιράν

Τον ελάχιστο αριθμό ψήφων που χρειάζονται στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να «κλειδώσει» την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν διαθέτει πλέον ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Τριάντα-δυο Δημοκρατικοί και δυο ανεξάρτητοι γερουσιαστές έχουν πλέον δηλώσει πως προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Η κρίσιμη 34η ψήφος ήλθε από τη Δημοκρατική Μπάρμπαρα Μικούλσκι, η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Η 100μελής Γερουσία μπορεί βεβαίως να απορρίψει τη συμφωνία, όμως οι 34 ψήφοι υπέρ δίνουν στον κ. Ομπάμα τη δυνατότητα να παρακάμψει την καταψήφιση με άσκηση προεδρικού βέτο.

«Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, ειδικά μια που διαπραγματευτήκαμε με το ιρανικό καθεστώς. Έχω συμπεράνει πως αυτή [η συμφωνία] αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή ώστε να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει μια πυρηνική βόμβα», ανακοίνωσε η κ. Μικούλσκι. «Για αυτούς τους λόγους θα ψηφίσω υπέρ», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ως αντάλλαγμα την κατάργηση ή το «πάγωμα» ορισμένων ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Ομπάμα έχει υποστηρίξει πως η συμφωνία θα εμποδίσει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Η συμφωνία για το Ιράν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε να εμποδίσουμε το Ιράν από [το να κατασκευάσει] τη βόμβα. Είναι στο εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε μετά την απόφαση της κ. Μικούλσκι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Της συμφωνίας υπεραμύνθηκε και ο «αρχιτέκτονάς» της, υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Χωρίς τη συμφωνία, το Ιράν θα είχε αρκετές εναλλακτικές οδούς προς τη βόμβα. Με τη συμφωνία, δεν θα έχει καμία», είπε, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση του κ. Ομπάμα.

Παρά ταύτα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό λάθος».
Πηγή: skai.gr