Έμμεση προειδοποίηση στην Καταλονία για ευρω-έξοδο από Μέρκελ

Έμμεσο μήνυμα στην Καταλονία πως κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που επιλέξει, με δημοψήφισμα, την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία, έστειλε σήμερα Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Μοιραζόμαστε την αντίληψη ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές συνθήκες που μας δεσμεύουν όλους, και αυτές οι συνθήκες εγγυώνται εθνική ακεραιότητα και αυτοκυριαρχία σε κάθε χώρα», είπε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πολέμιο ενός πιθανού καταλανικού δημοψηφίσματος.

«Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό ο νόμος να γίνεται σεβαστός τόσο σε ό,τι αφορά το εθνικό όσο και σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, όταν η Σκωτία προετοιμαζόταν για δημοψήφισμα εξόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε πως κάθε αποσχισθείσα περιοχή θα παύει να αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα για ένταξη.

Ο πρόεδρος περιοχής της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έχει προκηρύξει τοπικές εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντάς την κάλπη ως μια έμμεση ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Η Ισπανία είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1986, αλλά και μέλος της ευρωζώνης, που σημαίνει πως σε περίπτωση εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη η Καταλονία θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να βρει και δικό της νόμισμα.
Πηγή: skai.gr