Διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Περιβάλλοντος του Λιβάνου

Δεκάδες νεαροί ακτιβιστές εισέβαλαν σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Λιβάνου, στο οποίο έκαναν κατάληψη ζητώντας την παραίτηση του υπουργού με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει με τους όγκους των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς των πολιτικών.

"Έξω! Έξω ο υπουργός Περιβάλλοντος!", φώναζαν οι ακτιβιστές που βρίσκονταν σε έναν διάδρομο, κοντά στο γραφείο του υπουργού. Ο υπουργός Μοχάμαντ Μασνούκ είναι στο γραφείο του, ανέφερε υπάλληλος του υπουργείου η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νόχαντ Ελ Μασνούκ εξέδωσε προειδοποίηση καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από το υπουργείο μέσα σε 30 λεπτά χωρίς πάντως να διευκρινίσει τι θα συμβεί αν δεν συμμορφωθούν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισήλθαν ήσυχα και σε μικρές ομάδες στο υπουργείο, πριν οι ομάδες ασφαλείας κλείσουν την κεντρική είσοδο. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στους διαδρόμους του τελευταίου ορόφου όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, χειροκροτούν και τραγουδούν δυνατά τον εθνικό ύμνο. Άλλοι υψώνουν σημαίες του Λιβάνου από τα παράθυρα του υπουργείου που βρίσκεται στο κέντρο της Βηρυτού.

Αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν τους ακτιβιστές να φύγουν από το σημείο αυτό, αλλά οι τελευταίοι αρνούνται. Έξω από το υπουργείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές. Μεγάλη είναι η αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο.

Ένας από τους διοργανωτές της εκστρατείας που οργανώνει το κίνημα πολιτών "Βρωμάτε", ο Λισιέν Μπουρζέιλι, δήλωσε ότι οι νέοι "δεν θα αποχωρήσουν από το σημείο αυτό μέχρι να παραιτηθεί ο Μοχάμαντ Μασνούκ. Δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας. Είμαστε όλοι στους δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες από εμάς λέμε τί διεκδικούμε. Γι άλλη μια φορά προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη. Δεν θα τους ανεχτούμε πλέον. Αν ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, θα αποχωρήσουμε".

Η απρόσμενη αυτή κλιμάκωση σημειώνεται μερικές ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, απόψε στις 19.00, που έχει ορίσει η εκστρατεία των πολιτών για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που είναι η παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην κρίση με τα σκουπίδια η οποία διαρκεί εδώ και ενάμιση μήνα.

Η εκστρατεία "Βρωμάτε" οργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις κατά των πολιτικών εδώ και μια εβδομάδα. Σε μια από αυτές, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού καταγγέλλοντας τη διαφθορά, στη μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει πραγματοποιηθεί για τον λόγο αυτό στην ιστορία του Λιβάνου.

Το ίδιο κίνημα πολιτών έχει οργανώσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, όταν έκλεισε η μεγαλύτερη χωματερή του Λιβάνου, στο Νάαμεχ, έξω από τη Βηρυτό. Έκτοτε τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιτείνουν το πρόβλημα.

Ωστόσο η σημερινή κινητοποίηση δείχνει κυρίως την αγανάκτηση των πολιτών για την ενδημική διαφθορά, τη δυσλειτουργία του κράτους και την παράλυση των πολιτικών θεσμών.
Πηγή: skai.gr