Άδεια σε όλους τους ιερείς να συγχωρούν εκτρώσεις δίνει ο Φραγκίσκος

Άδεια σε όλους τους καθολικούς ιερείς να συγχωρούν γυναίκες που έχουν κάνει εκτρώσεις δίνει ο πάπας Φραγκίσκος κατά το επερχόμενο «Ιερό Έτος» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε μια ακόμα κίνηση που αντανακλά τη βούληση του ποντίφικα για μια πιο ανοιχτή και ανεκτική Εκκλησία.

Με βάση τις επίσημες καθολικές διδαχές, η άμβλωση συνιστά σοβαρό αμάρτημα τόσο για τις εγκύους όσο και για όσους τους βοηθούν στον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους. Τυπικά, μόνο ειδικοί ιερείς και ιεραπόστολοι μπορούν να συγχωρέσουν τις εκτρώσεις.

Ωστόσο, κατά το Ιερό Έτος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 26 Νοεμβρίου 2016 και θα έχει ως αντικείμενο την ελεημοσύνη, όλοι οι ιερείς θα έχουν το δικαίωμα να συγχωρέσουν αμβλώσεις για γυναίκες που θα εκφράσουν μεταμέλεια για την πράξη τους.

Σε σχετική επιστολή του, ο πάπας Φραγκίσκος περιγράφει την «υπαρξιακή και ηθική περιπέτεια» που έχουν τερματίσει εγκυμοσύνες.

Ο Φραγκίσκος είναι ο μόνος μη ευρωπαίος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια και έχει ξεχωρίσει για την ανοχή ή ακόμα και την κατανόηση που δείχνει για θέματα που η Εκκλησία παραδοσιακά αντιμετώπιζε ως ταμπού, όπως η ομοφυλοφιλία.
Πηγή: skai.gr