Ουκρανία: Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις συγκρούσεις έξω από το Κοινοβούλιο

Και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ άλλοι 9 αστυνομικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σήμερα, μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες με ακροδεξιούς διαδηλωτές μπροστά στο ουκρανικό κοινοβούλιο, έπειτα από την υιοθέτηση σε πρώτη ανάγνωση μιας αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που χορηγεί επιπλέον αυτονομία σε φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

"Άλλο ένα μέλος της Εθνοφρουράς υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από την έκρηξη χειροβομβίδας (...) Αυτό προκαλεί λύπη", γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Άρσεν Αβάκοφ.

"Συνολικά 141 τραυματίες νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία στο Κίεβο. Από αυτούς οι 131 είναι αστυνομικοί --10 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση", είχε δηλώσει προτού υποκύψει στα τραύματά του ο δεύτερος αστυνομικός η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιέβου Οκσάνα Μπλίτστσικ.

Οι αστυνομικοί που είναι σε σοβαρή κατάσταση φέρουν τραύματα στην κοιλιά, στους πνεύμονες και στο κεφάλι, διευκρίνισε παράλληλα η Όλγκα Μπογκομόλετς, βουλευτής και σύμβουλος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, υπεύθυνη για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος καταδίκασε χθες την "αντιουκρανική" αυτή ενέργεια και δεσμεύτηκε για την τιμωρία των ενόχων, επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το πρωί τους τραυματισμένους αστυνομικούς, ανακοίνωσε η προεδρία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η αστυνομία διατηρεί υπό κράτηση 18 από τους συνολικά 31 υπόπτους που συνέλαβε μετά τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, μεταξύ των οποίων και αυτόν που πιστεύεται ότι πέταξε την χειροβομβίδα.

Την ίδια ώρα σήμερα η Τριμερής Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, άρχιζε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα και διαπραγματευτή του Κιέβου στις συνομιλίες του Μινσκ δήλωνε ότι και οι δύο πλευρές τηρούν την εκεχειρία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

"Από τις 11:00 π.μ. (και ώρα Ελλάδος) την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, όλες οι πλευρές έχουν συμμορφωθεί πλήρως με το καθεστώς της εκεχειρίας. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από αναφορές αξιωματικών του κοινού κέντρου ελέγχου και συντονισμού", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti η Ντάρια Όλιφερ, εκπρόσωπος του Κούτσμα.

Πηγή: skai.gr