Έρχεται η ρωσική εισβολή στη Νορβηγία, στις τηλεοράσεις σας

Μια τηλεοπτική σειρά με πιθανές πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, που θα έχει ως αντικείμενο μια φανταστική εισβολή της Ρωσίας στη Νορβηγία, θα αρχίσει να προβάλλεται από το φθινόπωρο στη νορβηγική τηλεόραση.

Η σειρά, με τίτλο «Okkupert» (υπό κατοχή), αποτελείται από 10 επεισόδια και στοίχισε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό-ρεκόρ στην τηλεοπτική ιστορία της σκανδιναβικής χώρας.

Σύμφωνα με το σενάριο, η Μόσχα αποφασίζει να εισβάλει και να επιβάλει κατοχή αφότου οι κάλπες στη Νορβηγία φέρνουν στην εξουσία μια κυβέρνηση οικολόγων ακτιβιστών, η οποία διακόπτει κάθε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντας ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Τα πρώτα επεισόδια γράφτηκαν χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, την απορρόφηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη γενικότερη κρίση στη σχέση της Μόσχας με τη Ρωσία, όμως το σενάριο προδίδει ένα ευρύτερο αίσθημα φόβου που υπάρχει εκ νέου στην Ευρώπη αναφορικά με τις προθέσεις του μεγάλου γείτονα στην ανατολή.

Η σειρά έχει ήδη προκαλέσει την ενόχληση της Μόσχας. «Η Ρωσία, δυστυχώς, έχει το ρόλο του επιτιθέμενου. Ακολουθώντας τις χειρότερες παραδόσεις του Ψυχρού Πολέμου, [οι παραγωγοί της σειράς] αποφάσισαν να τρομάξουν τους νορβηγούς τηλεθεατές με μια ανύπαρκτη απειλή από την ανατολή», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο ρώσος πρεσβευτής στο Όσλο, Βιάτσεσλαβ Παβλόφσκι.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους επισήμαναν πως πρόκειται για «φαντασία», προσθέτοντας πως η ρωσική πρεσβεία είχε ενημερωθεί στα αρχικά στάδια της επεξεργασίας, πριν από χρόνια.

Στη δημιουργία της σειράς συμμετέχει η αφρόκρεμα του σκανδιναβικού καλλιτεχνικού στερεώματος, καθώς το σενάριο υπογράφεται από τον κορυφαίο νορβηγό λογοτέχνη Γιό Νέσμπο, ενώ η παραγωγή γίνεται από το σουηδικό στούντιο που παρήγαγε τη σουηδική κινηματογραφική έκδοση του «Το Κορίτσι με το Τατουάζ».
Πηγή: skai.gr