Κλείσιμο

Σύλληψη και πέμπτου υπόπτου για το θάνατο των 71 προσφύγων

Ένας πέμπτος ύποπτος, ένας Βούλγαρος, συνελήφθη από την ουγγρική Αστυνομία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο πλαίσιο της έρευνας για το φορτηγό που ανακαλύφθηκε στην Αυστρία μέσα στο οποίο βρέθηκαν τα πτώματα 71 προσφύγων, όπως ανακοινώθηκε.

Τέσσερις άνδρες – τρεις Βούλγαροι και ένας Αφγανός – που συνελήφθησαν στην Ουγγαρία την Παρασκευή, την επομένη της ανακάλυψης του φορτηγού, οδηγήθηκαν το Σάββατο στο δικαστήριο της Κεκσκεμέτ, όπου και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η Δικαιοσύνη υποψιάζεται ότι είναι μέλη ενός δικτύου παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η εισαγγελία ζήτησε οι τέσσερις άνδρες να παραμείνουν υπό κράτηση λόγω της «εξαιρετικής φύσης» του εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνται.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο θάνατος των 71 ανθρώπων – που είναι πιθανόν να ήταν σύροι πρόσφυγες – προήλθε από ασφυξία, καθώς η καρότσα όπου βρίσκονται δεν είχε αεραγωγούς. Στα τοιχώματα βρέθηκαν σημάδια που ενδεχομένως να δείχνουν πως οι παγιδευμένοι προσπάθησαν εναγωνίως να βρουν έξοδο από το χώρο όπου βρίσκονταν.

Με βάση τα πρώτα ευρήματα, τα θύματα ήταν 59 άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε κατάσταση αρκετά προχωρημένης αποσύνθεση, σε ένα εγκαταλειμμένο φορτηγό στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης ενός αυτοκινητοδρόμου στην ανατολική Αυστρία.

Τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στη Βιέννη όπου θα διενεργηθούν οι νεκροψίες και νεκροτομές. Με δεδομένο ότι το όχημα βρέθηκε σε αυστριακό έδαφος, οι αυστριακές Αρχές έχουν αρχίσει δική τους έρευνα, σε συνεργασία με την ουγγρική Αστυνομία.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr