Φαμπιούς: Σκανδαλώδης η στάση της Ουγγαρίας στην προσφυγική κρίση

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς τη στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στοχεύοντας τα βέλη του κυρίως εναντίον της Ουγγαρίας.

«Όταν βλέπω μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, κυρίως της ανατολικής, που δεν δέχονται τις ποσοστώσεις [κατανομής προσφύγων] θεωρώ πως αυτό είναι σκανδαλώδες», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Europe 1 και RTL, καθώς και στην εφημερίδα Le Monde.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να κατανείμει τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ανακουφίσει τις χώρες εισόδου στην Ε.Ε., πρωτίστως την Ελλάδα και την Ιταλία. Η κατανομή όμως γίνεται εθελοντικά και προσκρούει στην απροθυμία ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

«Η Γερμανία έχει μια πολύ θαρραλέα στάση, η Γαλλία είναι στο πλευρό της, ωστόσο όλη η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς.

Μιλώντας μια μέρα με την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πρώτου ουγγρικού φράχτη με συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πολύ «αυστηρά» για την Ουγγαρία ότι «δεν σέβεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».

Όπως είπε, η Ουγγαρία θα πρέπει «φυσικά» η Ουγγαρία το φράχτη και η Ε.Ε. να διεξαγάγει «μια σοβαρή και αυστηρή συζήτηση» με την ουγγρική ηγεσία.

Η Ουγγαρία, χώρα διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, ανέγειρε έναν φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία. Χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κοντά στον φράχτη αυτό. Περίπου 2.000 περισσότεροι αναμένονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο, 140.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, διέσχισαν τα σύνορα.

Παράλληλα σήμερα στη Βουδαπέστη, η ουγγρική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι παρά τον φράχτη στα σύνορά της, οι πρόσφυγες φθάνουν μαζικά στη χώρα από τα σερβο-ουγγρικά σύνορα: «2.700 οι πρόσφυγες διέσχισαν χθες παράνομα τα σύνορα. Η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί και δεν σημειώθηκαν επεισόδια τη χθεσινή νύχτα», επισήμανε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters