Κλείσιμο

Ευρω-συμφωνία για εντατικοποίηση των ελέγχων στα τρένα μετά το Thalys

Σε συμφωνία για την εντατικοποίηση των ελέγχων ασφαλείας για επιβάτες και αποσκευές σε σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά και πάνω σε τρένα κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών εννέα ευρωπαϊκών κρατών, στον απόηχο της πολύκροτης επίθεσης στην υπερταχεία Thalys, όπου ένας φερόμενος ισλαμιστής οπλισμένος με καλάσνικοφ, 270 σφαίρες και πιστόλι άνοιξε πυρ και τραυμάτισε τρεις επιβάτες.

«Οι οπτικοί έλεγχοι ταυτότητας επιβατών θα ενισχυθούν, όπως επίσης και οι τυχαίοι έλεγχοι. Οι εξετάσεις αποσκευών θα εντατικοποιηθούν, τόσο σε σταθμούς όσο και πάνω στα τρένα, όταν είναι κατάλληλο», ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Επίσης, θα αυξηθεί η χρήση «μικτών περιπολιών» που θα αποτελούντα από υπηρεσίες «αρκετών χωρών».

Ο κ. Καζνέβ κάλεσε επίσης για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι η «ταχεία υιοθέτηση» της εντολής για Κατάλογο Ονομάτων Επιβατών, που θα είναι κρίσιμη για τον ευκολότερο εντοπισμό «ξένων μαχητών».

Ευτυχώς στην επίθεση στο Thalys δεν υπήρξαν θάνατοι, χάρις τη γενναία επέμβαση επιβατών, τριών Αμερικανών και ενός Βρετανού, οι οποίοι ακινητοποίησαν τον δράστη. Οι γαλλικές Αρχές έχουν αποκαλύψει πως ο ένοπλος παρακολούθησε ένα τζιχαντιστικό βίντεο στο κινητό τηλέφωνό του λίγο πριν την επίθεση, και με δεδομένο τον βαρύτατο οπλισμό του αντιμετωπίσουν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση.

Η μορφή που θα πάρουν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, και σχετικές προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια στις μεταφορές, η οποία θα συνεδριάσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί επίσης στην επόμενη σύσκεψη των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., στις 7-8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην υπουργική σύνοδο στο Παρίσι έλαβαν μέρος υπουργοί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα οι επίτροποι Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς.
Πηγή: skai.gr