Αιχμηρή προειδοποίηση ΟΗΕ προς την Ευρώπη για την προσφυγική κρίση

Αυξάνεται η διεθνής πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στον απόηχο μιας νέας σειράς τραγωδιών στη Μεσόγειο, κι ενώ περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το 2015 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Έμμεση αλλά σκληρή κριτική στην Ε.Ε. για τις έως τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει άσκησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καλώντας τις κυβερνήσεις να προσφέρουν «σε βάθος απαντήσεις» στην κρίση, να «επεκτείνουν τα ασφαλή και νόμιμα κανάλια» για τη μετακίνηση ανθρώπων και να δράσουν «με ανθρωπιά».

«Είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που απαιτεί αποφασισμένη, συλλογική πολιτική αντίδραση», είπε ο κ. Μπαν, υπογραμμίζοντας πως «χρειάζονται πολλά περισσότερα» ώστε να αποτραπούν οι θάνατοι ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια. Δήλωσε επίσης «συγκλονισμένος» από τους μαζικούς θανάτους ανθρώπων καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης πως η πλειονότητα των ανθρώπων που επιζητούν άσυλο είναι «πρόσφυγες», όχι μετανάστες, που εκτοπίζονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ έρχεται στον απόηχο την ανακάλυψης 71 σορών σε φορτηγό στην Αυστρία, ενώ περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, μετά από νέο ναυάγιο δουλεμπορικού ανοιχτά της Λιβύης.
Πηγή: skai.gr