Κατέρρευσε η τοπική εκεχειρία στη Συρία

Βίαιο τέλος είχε στη Συρία η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της Χεζμπολάχ από τη μια πλευρά και των αντικαθεστωτικών ανταρτών από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η 48ωρη κατάπαυση του πυρός είχε τεθεί σε ισχύ σε τρεις οικισμούς-κλειδιά κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και ήταν προγραμματισμένο να λήξει με την ανατολή του Σαββάτου. Τις πρώτες πρωινές ώρες, μπαράζ εκρήξεων από οβίδες συγκλόνισε τις πόλεις, σηματοδοτώντας την επανέναρξη της βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν συνομιλίες για την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που προέβλεπε την απομάκρυνση των ανταρτών από την πόλη Ζαμπάνι και των αμάχων από τα χωριά Φούα και Καφράγια.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με συνέπεια την επανέναρξη των εχθροπραξιών. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκεχειρία που καταρρέει στην περιοχή τον Αύγουστο. Η πρώτη είχε τεθεί σε ισχύ στις 12 Αυγούστου και διήρκεσε τρεις ημέρες προτού καταρρεύσει.

Τοπικές εκεχειρίες στον 4τή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν αποδειχτεί παραδοσιακά εύθραυστες, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συμφωνιών.
Πηγή: skai.gr