Κλείσιμο

Βενεζουέλα: Kλείνει νέο τμήμα των συνόρων με την Κολομβία ο Μαδούρο

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι έδωσε εντολή να κλείσει ένας νέο τμήμα των συνόρων της χώρας με την Κολομβία, την επομένη της ανάκλησης των πρεσβευτών των δύο χωρών.

«Για να απαλλαγούμε από τη δράση των παραστρατιωτικών, την εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο, τις απαγωγές, τη διακίνηση ναρκωτικών, αποφάσισα να κλείσουν τα σύνορα στη ζώνη υπ' αριθμόν δύο στην πολιτεία Τάκιρα», δήλωσε ο Μαδούρο μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Κατά τη διάρκεια της πύρινης ομιλίας του, ο σοσιαλιστής Μαδούρο υπογράμμισε ότι τα σύνορα πρόκειται να κλείσουν από τις 05:00 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα Σάββατο και ότι θα κινητοποιηθούν «3.000 άνδρες» του στρατού «για να ξετρυπώσουν τους παραστρατιωτικούς, ακόμα και κάτω από τις πέτρες».

Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα των συνόρων της Βενεζουέλας με την Κολομβία που κλείνει, μετά την απόφαση του Καράκας να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αρχικά για 60 ημέρες και κατόπιν επ' αόριστον, προχωρώντας παράλληλα στην απέλαση 1.000 και πλέον Κολομβιανών εγκατεστημένων στη Βενεζουέλα, επικαλούμενος το γεγονός ότι στα σύνορα δρουν κολομβιάνικες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η απόφαση του προέδρου Μαδούρο ανακοινώθηκε έπειτα από μια ενέδρα στα σύνορα στην οποία τραυματίστηκαν τρεις στρατιωτικοί και ένας πολίτης και αποδόθηκε από τη Βενεζουέλα σε παραστρατιωτικούς.

Η ένταση κατόπιν κλιμακώθηκε και την Πέμπτη, η Κολομβία και η Βενεζουέλα ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις. Ο Μαδούρο είπε χθες ότι θέλει να συναντηθούν με τον Κολομβιανό ομόλογό του για να βρουν λύση στην κρίση.

«Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον πρόεδρο Σάντος για να μιλήσουμε για τα ζητήματα αυτά όποτε θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει», τόνισε ο Σάντος και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να ιδωθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να επιλύσουμε αυτήν την υπόθεση».

Στη Μπογκοτά η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι «ο πρόεδρος Σάντος κάλεσε κατά τη διάρκεια του (περασμένου) Σαββατοκύριακου τον πρόεδρο Μαδούρο και ο πρόεδρος Μαδούρο δεν απάντησε».

Ο συντηρητικός Κολομβιανός πρόεδρος
απαίτησε οι συμπατριώτες του να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης και κάλεσε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών» της UNASUR, της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής, για να «πούμε στον κόσμο (...) τι έχει συμβεί, διότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», όπως είπε.

Μια συνάντηση στο πλαίσιο της UNASUR είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την 3η Σεπτεμβρίου στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, γνωστοποίησε η ΥΠΕΞ Ολγκίν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ