Ο Πούτιν σε βαθυσκάφος – Βρετανία: O επόμενος «κακός» του Μποντ;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που εδώ και χρόνια καλλιεργεί την εικόνα του αθλητικού και δραστήριου άνδρα, καταδύθηκε σήμερα Τρίτο με ένα βαθυσκάφος στα ανοιχτά της Κριμαίας για να δει από κοντά ένα ναυάγιο του 10ου αιώνα. Τα νέα πλάνα του ρώσου προέδρου προκάλεσαν σκωπτικές αναφορές στον Βρετανικό Τύπο.

Eιδικότερα, ο Πούτιν κατέβηκε με ένα βαθυσκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 80 μέτρων για να δει το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μαύρη Θάλασσα. "Είναι μεγάλο το βάθος" παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε στην επιφάνεια.

Cheer up: He took the craft 83m below the water off the coast of the Crimean Peninsula, which Russia seized from Ukraine last year

"Η κατάδυση αυτή είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούμε πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές ρίζες μας, όπως και η ιστορία των διεθνών σχέσεών μας", σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έχει κάνει ξανά κατάδυση με βαθυσκάφος, στη λίμνη Βαϊκάλη. Στο παρελθόν έχει επίσης οδηγήσει ένα μονοθέσιο της Φόρμουλας 1, έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και έχει ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών στη Σιβηρία. Το 2011 είχε βουτήξει στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφοντας στην επιφάνεια έφερε μαζί του δύο αρχαίους αμφορείς. Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την "ανακάλυψη" του Πούτιν καθώς οι αμφορείς δεν ήταν καλυμμένοι με φύκια ή με κοχύλια και αρκετούς μήνες αργότερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κατάδυση αυτή ήταν σκηνοθετημένη.

Adventure time: Putin took the mini-submarine to the bottom of the Black Sea to inspect an ancient shipwreck

Πάντως το βυζαντινό
ναυάγιο που είδε σήμερα ο Πούτιν είναι πραγματικό. Εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει μήκος 27-30 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

"Προσπαθεί να γίνει ο επόμενος ‘κακός’ του Μποντ;" σχολίασε ειρωνικά η εφημερίδα Daily Mail, αποδίδοντας τα πλάνα στην προπαγανδιστική εκστρατεία του ρώσου προέδρου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr