Iαπωνία: Δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι

Η Ιαπωνία αποτίνει σήμερα Σάββατο φόρο τιμής στην άνευ όρων παράδοση της χώρας την 15η Αυγούστου 1945, και σε αυτή την 70ή επέτειο δύο υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης και πολλές ακόμη πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο — αλλά επίσης και για εγκληματίες πολέμου.

Η Χαρούκο Αριμούρα, υπουργός Γυναικείων υποθέσεων, και η υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών, Σανάε Τακαΐτσι, επισκέφθηκαν το πρωί το μνημείο αυτό, στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί σήμερα τον τόπο λατρείας του Σιντοϊσμού αυτόν, που το Πεκίνο και η Σεούλ θεωρούν σύμβολο του αποικιοκρατικού, μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, έστειλε όμως μια συμβολική προσφορά, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ. Η επίσκεψη του Άμπε —που είναι εγγονός ενός υπουργού της ιαπωνικής κυβέρνησης της περιόδου του πολέμου— στο Γιασουκούνι στα τέλη του 2013 είχε προκαλέσει οργή στο Πεκίνο και τη Σεούλ και νουθεσίες από μέρους της Ουάσινγκτον.

Στο μνημείο τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πεσόντες του πολέμου, αλλά η πολεμική γύρω από αυτό είχε γεννηθεί όταν χαράχθηκαν μυστικά στο μνημείο, το 1978, τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από τους συμμάχους μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού εν ενεργεία στο Γιασουκούνι την 15η Αυγούστου είχε γίνει το 2006, από τον συντηρητικό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Την ίδια χειρονομία είχε κάνει στην επέτειο της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας άλλος ένας επικεφαλής ιαπωνικής δεξιάς κυβέρνησης — ο Γιασουχίρο Νακασόνε, το 1985.

Ο Ακιχίτο, 81 ετών, εξέφρασε στην ομιλία του «βαθιές τύψεις» για τον πόλεμο, κάτι που συνήθως δεν πράττει στις ομιλίες που εκφωνεί για την επέτειο αυτή κάθε χρόνο κι ερμηνεύθηκε ως ένας υπαινιγμός αποδοκιμασίας της στάσης του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ