Κλείσιμο

Νεκροταφείο 2000 μεταναστών και προσφύγων η Μεσόγειος το 2015

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός, όμως ο τραγικός απολογισμός είναι σαφώς μεγαλύτερος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, όταν οι νεκροί υπολογίζονταν σε 1.607.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, παρά το ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν δεχτεί παραπλήσιο όγκο αφίξεων, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία ξεπερνά τους 1.900, ενώ στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών έχουν πεθάνει περίπου 60.

«Οι στατιστικές υποδεικνύουν πως η διαδρομή μέσω της Κεντρικής Μεσογείου είναι πολύ ποιο επικίνδυνη από άλλες διαδρομές», αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ΔΟΜ εκτιμά πως περίπου 188.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασωθεί από τα νερά της Μεσογείου φέτος και χαιρετίζει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να ανταποκριθούν με κάθε τρόπο στη μαζική εισροή ανθρώπων από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πάντως, με δεδομένες τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο λόγω καλοκαιριού, το φράγμα των 200.000 αναμένεται να ξεπερασθεί πολύ σύντομα.
Πηγή: skai.gr