Κέρι: Πιο ασφαλής η περιοχή με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

H συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη τον Ιούλιο θα καταστήσει την Αίγυπτο και την περιοχή πιο ασφαλείς, επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, απαντώντας εμμέσως στις αντιδράσεις του Ισραήλ και Αραβικών χωρών για τη συμφωνία.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το σχέδιο της Βιέννης, αν εφαρμοστεί, θα καταστήσει την Αίγυπτο και όλες τις χώρες της περιοχής πιο ασφαλείς απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά», είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κάιρο έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι το Ιράν ενεπλάκη σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει απολύτως ειρηνικό», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι είναι πολύ σημαντικό οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι «ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς», ενώ σημείωσε ότι ο Σούκρι τον διαβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθούν νωρίς το φθινόπωρο.

Εξάλλου ο Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Κάιρο επιστρέφουν «σε μια ισχυρή βάση» στις μεταξύ τους σχέσεις, παρά τις εντάσεις και τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Σούκρι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον Κέρι, στον πρώτο στρατηγικό διάλογο που είχαν οι δύο χώρες από το 2009.

«Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήσαμε τα κοινά μας συμφέροντα σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισα τη δέσμευση της Αιγύπτου να δίνει προσοχή σε αυτά τα ζητήματα καθώς αποτελούν τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ