Νιγηρία: Νέα στρατιωτική δύναμη για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ

Ο πρόεδρος του Μπενίν Τομά Μπονί Γιαγί, ο οποίος συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμαντού Μπουχάρι, ανακοίνωσε την αποστολή 800 ανδρών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νέας περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης η οποία έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει την οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ο Μπουχάρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 29η Μαΐου, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα κύμα επιθέσεων των ισλαμιστών στο έδαφος της Νιγηρίας το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύνεκρο: πάνω από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες. Το κύμα επιθέσεων έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες, κυρίως το Τσαντ και το Καμερούν, που υπέστησαν τις τελευταίες εβδομάδες βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι χωρίς προηγούμενο.

Αφού πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο Καμερούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου είχε συζητήσεις για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Μπουχάρι μετέβη χθες στο Κοτονού, όπου θα παραστεί στους εορτασμούς για την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του Μπενίν, στο πλευρό του Μπονί Γιαγί.

Το Μπενίν εκδηλώνει την «αλληλεγγύη του» προς τους «συμμάχους» του στην περιοχή «με την αποστολή ενός αποσπάσματος 800 ανδρών (...) για να πολεμήσει μέχρις εσχάτων εναντίον αυτών των παράνομων», είπε ο Μπονί Γιαγί στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Μπουχάρι.

Η πολυεθνική κοινή δύναμη επέμβασης (MNJTF), στην οποία έχουν δεσμευθεί να συνεισφέρουν στρατεύματα η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Καμερούν και το Μπενίν, προβλέπεται ότι θα αριθμεί συνολικά 8.700 άνδρες και η έδρα της θα βρίσκεται στην Ντζαμένα, στο Τσαντ.

Αναμένεται να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων του στρατιωτικού συνασπισμού που έχουν σχηματίσει η Νιγηρία, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Καμερούν, καταγράφοντας μια σειρά επιτυχιών εναντίον της Μπόκο Χαράμ από τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τους ισλαμιστές.

Η MNJTF, νέος αρχηγός της οποίας διορίστηκε ο Νιγηριανός στρατηγός Ιλίγια Άμπα, που ανέλαβε καθήκοντα την Παρασκευή, αναμένεται να αναλάβει δράση άμεσα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μπουχάρι και άλλων Νιγηριανών αξιωματούχων. Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές παρά ελάχιστες λεπτομέρειες για την ανάπτυξή της.
Πηγή: ΑΜΠΕ