Υεμένη: Ο πρωθυπουργός Μπάχαχ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Άντεν για πρώτη φορά

Ο επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης, ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ, επέστρεψε σήμερα στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας την οποία πρόσφατα ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι έπειτα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του αεροδρομίου.

Ο Μπάχαχ, που είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Υεμένης, έφτασε στο Άντεν με ένα σαουδαραβικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Ριάντ, όπου έχει καταφύγει ο Χάντι και η κυβέρνησή του από τα τέλη Μαρτίου μπροστά στην προέλαση των σιιτών ανταρτών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Μπάχαχ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υεμένης που επιστρέφει στο Άντεν μετά την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης στα μέσα Ιουλίου από τον στρατό.

Πριν τον πρωθυπουργό της Υεμένης στην πόλη έχουν μεταβεί πρόσφατα αρκετά μέλη της κυβέρνησής του για να συμφιλιώσουν τους κατοίκους της πόλης και να φροντίσουν για την ανοικοδόμηση των υποδομών της που έχουν καταστραφεί από την ένοπλη σύρραξη.

Πηγές που πρόσκεινται στον Μπάχαχ δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ενισχύσει τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην πόλη.

Οι Υεμενίτες παραπονιούνται ότι παρότι η κυβέρνηση κήρυξε «απελευθερωμένο» το Άντεν στις 17 Ιουλίου, έχουν γίνει πολύ λίγα για να αποκατασταθούν οι υποδομές και να απομακρυνθούν τα ερείπια και τα σκουπίδια έπειτα από μήνες μαχών.
Πηγή: skai.gr