Κλείσιμο

Πράσινο φως για δόση $1,7 δισ. προς την Ουκρανία από το ΔΝΤ

Πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση δόσης στήριξης 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος της χώρας.

Η δόση – που φέρνει τις εκταμιεύσεις του Ταμείου προς το Κίεβο στα 6,7 δισεκ. δολάρια – μπορεί να ερμηνευθεί ως ψήφος στήριξης για την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, η οποία βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της για «κούρεμα» 15 δισεκ. δολαρίων από το δημόσιο χρέος.

Η μείωση του χρέους αποτελεί σημαντικό μέρος του ευρύτερου πολυεθνικού προγράμματος στήριξης, ύψους 40 δισεκ. ευρώ, για την Ουκρανία.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει χρηματοδοτικά την Ουκρανία ακόμα κι αν η χώρα ενεργοποιήσει πρόσφατο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει επιλεκτικά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τους ιδιώτες δανειστές ότι μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών για το χρέος το Σεπτέμβριο.
Πηγή: skai.gr