Κλείσιμο

Βρέφος 18 μηνών κάηκε σε επίθεση «εβραίων εξτρεμιστών» στη Δυτική Όχθη

Ένα βρέφος 18 μηνών κάηκε μέχρι θανάτου τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν άγνωστοι – κατά πάσα πιθανότητα εβραίοι εξτρεμιστές – πυρπόλησαν δυο σπίτια παλαιστινιακών οικογενειών στο μικρό χωριό Ντούμα, στη Δυτική Όχθη.

Από την εμπρηστική επίθεση, η οποία έλαβε χώρα ενώ η οικογένεια κοιμόταν, τραυματίστηκαν οι γονείς του άτυχου βρέφους και ο 4χρονος αδελφός του. Στον τοίχο του κατεστραμμένου κτηρίου βρέθηκε γραμμένη με σπρέι η λέξη «εκδίκηση» στα εβραϊκά.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και υπογραμμίζοντας πως οι Αρχές θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» προκειμένου να φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε καταδικαστικές δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, λέγοντας πως «δεν θα επιτραπεί σε τρομοκράτες να παίρνουν ζωές Παλαιστινίων».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ σημειώνοντας πως «τέτοιο έγκλημα δεν θα είχε συμβεί αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε στην επιδίωξη οικισμών» στη Δυτική Όχθη.

Η Αστυνομία εκτιμά πως πρόκειται για χαρακτηριστική επίθεση «Price Tag» (δηλαδή «τιμής», αλλά με την έννοια της τιμής ενός προϊόντος). Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από ακραίους ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι επιδιώκουν να χτυπήσουν τους Παλαιστίνιους για κάθε είδους περιορισμό που τίθεται στην επέκταση των οικισμών τους στη Δυτική Όχθη.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ισραηλινές δικαστικές Αρχές διέταξαν την κατεδάφιση δυο πολυκατοικιών στον οικισμό Μπέιτ Ελ (κοντά στη Ραμάλα) και την απομάκρυνση δεκάδων εποίκων από έναν άλλο οικισμό στα περίχωρα της Ναμπλούς, προκαλώντας την οργή των εποίκων.
Πηγή: skai.gr