Κλείσιμο

Η Ουκρανία προειδοποιεί τους δανειστές με χρεοστάσιο το Σεπτέμβριο

Προειδοποίηση στους δανειστές της πως μπορεί να προχωρήσει σε στάση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από το Σεπτέμβριο απηύθυνε η Ουκρανία, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς εντείνεται η άκαρπη ως τώρα διαπραγμάτευση μεταξύ του Κιέβου και των πιστωτών του για το «κούρεμα» που ζητά το ΔΝΤ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Οικονομικών Άρτεμ Σέβαλεφ δήλωσε με νόημα πως θα ήταν δύσκολο για την ουκρανική κυβέρνηση να πληρώσει τα χρέη που είναι προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια να εξηγήσει πως αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της τον Δεκέμβριο. «Θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους άλλους πιστωτές γιατί αποφασίσαμε να πληρώσουμε κάποιον τον Σεπτέμβριο και όχι κάποιον άλλον αργότερα», είπε.

Το Ταμείο και η διεθνής κοινότητα έχουν εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, όμως τα 15,3 δισεκ. δολάρια θα πρέπει να προέλθουν από «κούρεμα» ομολόγων που κατέχουν διάφοροι ιδιώτες επενδυτές.

Αυξάνοντας την πίεση προς τους δανειστές, η ουκρανική Βουλή πέρασε πρόσφατα νόμο που της επιτρέπει να «παγώνει» επιλεκτικά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με το ΔΝΤ να διαμηνύει μάλιστα πως προτίθεται να συνεχίσει την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στο Κίεβο ακόμα κι αν υπάρξει στάση πληρωμής του χρέους.

Χθες Τετάρτη, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ομολογιούχοι έχουν λογικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.

Πέραν όμως των ιδιωτών πιστωτών, η μεγάλη ανησυχία των ουκρανικών Αρχών είναι η αποπληρωμή του ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ που είχε αγοράσει Ρωσία. Η Μόσχα δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ουκρανικού χρέους και έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση μη πληρωμής του ομολόγου θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Πηγή: skai.gr