Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Μουλά Ομάρ, ενώ ακούγεται ο διάδοχός του

Το θάνατο του ηγέτη τους, Μουλά Ομάρ, επιβεβαίωσαν οι Ταλιμπάν, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο όνομα του αδελφού και του γιου του νεκρού.

Στην ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζεται το πότε πέθανε ο Μουλά Ομάρ, ενώ ο θάνατός του αποδίδεται σε αδιευκρίνιστη «ασθένεια».

Πληροφορίες του Reuters, του Γαλλικού Πρακτορείου και του BBC συγκλίνουν πως οι Ταλιμπάν έχουν επιλέξει τον πρώην υπαρχηγό του Μουλά Ομάρ, τον Μουλά Ακτάρ Μανσούρ, ως διάδοχό του. Δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς η διαδοχή θα επηρεάσει τις προσπάθειες για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, όπου αναφερόταν πως ο άλλοτε πανίσχυρος ηγέτης των ένοπλων ισλαμιστών πέθανε το 2013, στο γειτονικό Πακιστάν.

Στην ανακοίνωση, οι συγγενείς του Μουλά Ομάρ ζητούν από τον λαό του Αφγανιστάν και όλους τους μουσουλμάνους να συγχωρήσουν τα όποια λάθη έκανε ως ηγέτης των Ταλιμπάν, αλλά και ως κυβερνήτης της χώρας, μεταξύ 1996 και 2001.

Η οργάνωση – σημαντικός σύμμαχος της αλ-Κάιντα – εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, η οποία ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr