Κλείσιμο

Υπέρ μιας πρωτίστως οικονομικής σχέσης Βρετανίας-ΕΕ ο Τζορτζ Όσμπορν

Ως μία «ενιαία αγορά ελευθέρου εμπορίου» προτιμά να περιγράφει την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph.

Ο κ. Όσμπορν μίλησε στη βρετανική εφημερίδα από το Παρίσι, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πλαίσιο της εκστρατείας εξασφάλισης υποστήριξης στις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που επιδιώκει το Λονδίνο, πριν από το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη που έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός Κάμερον.

«Πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο με τους κανονισμούς που επιτρέπουν το ελεύθερο εμπόριο να είναι μία πραγματική επιτυχία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο νομίζω ότι πρέπει να τη σκεφτόμαστε [την ΕΕ]», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Αν και σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Βρετανία έχει ποικίλα συμφέροντα, όπως οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι για τη χώρα οι κύριοι λόγοι συμμετοχής στην ενωμένη Ευρώπη είναι οικονομικοί. «Πάντα ένιωθα ότι το κεντρικό θέλγητρο της συμμετοχής στην ΕΕ ήταν οικονομικό. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να διορθώσουμε τις οικονομικές πλευρές της σχέσης μας, αν πρόκειται να πείσουμε τους πολίτες και τους εαυτούς μας ότι είναι σωστό για τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ», σημείωσε.

Ο κ. Όσμπορν συνέχισε λέγοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η επανεκλογή των Συντηρητικών στη Βρετανία, άρα και η προοπτική διενέργειας του δημοψηφίσματος, έχουν κάνει πολλούς να σκέφτονται σοβαρά το μέλλον της Ευρώπης.

Εκτίμησε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν αποδεχθεί την ανάγκη περαιτέρω σύγκλισής τους και ότι αυτό συνιστά ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να επαναπροσδιορίσει τους όρους συμμετοχής της στην ΕΕ.

Αναγνώρισε ότι ορισμένοι πολιτικοί των Τόρις θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Κάμερον, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τελικά θα στηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ με όρους σύμφωνα με τους οποίους η Βρετανία «θα είναι στην Ευρώπη, αλλά δε θα διοικείται από την Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο