Έκτακτη σύσκεψη στη Βρετανία για την κρίση με τους μετανάστες στο Καλαί

Σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ώστε να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του διαρκούς προβλήματος των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν στη Βρετανία από το Καλαί της Γαλλίας.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά από τον θάνατο ενός 20χρονου άνδρα από το Σουδάν, ο οποίος προσπάθησε μαζί με 1.500 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν έφοδο στο Eurotunnel, τη σήραγγα της Μάγχης που συνδέει υποθαλάσσια τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Συνολικά οι γαλλικές αρχές έχουν αποτρέψει ανάλογες απέλπιδες προσπάθειες περίπου 37.000 μεταναστών από τις αρχές του έτους. Εννέα εξ’ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους στη σήραγγα από την αρχή του Ιουνίου. Ο 20χρονος Σουδανός χτυπήθηκε θανάσιμα από φορτηγό.

Εξάλλου, τη νύχτα της Δευτέρας σχεδόν 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να υπερπηδήσουν τον φράκτη ασφαλείας του τερματικού σταθμού του Eurostar, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να χτυπηθούν από τρένα, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί νεκροί.

Τα συνεχή περιστατικά προκαλούν συχνά καθυστερήσεις στη διέλευση τρένων και οχημάτων από τη σήραγγα της Μάγχης. Η διοίκηση του Eurotunnel εκτίμησε ότι η όλο και αυξανόμενη ροή μεταναστών «φαίνεται ότι πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις γαλλικές αρχές».

Ο κ. Κάμερον περιέγραψε την κρίση στο Καλαί ως «πολύ ανησυχητική» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ότι είναι δυνατό για να βελτιωθεί η κατάσταση. Από τη Σιγκαπούρη όπου βρισκόταν την Τρίτη εξέφρασε την κατανόησή του για τους ταξιδιώτες που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στις μετακινήσεις στη Μάγχη και τις ακυρώσεις δρομολογίων τρένων.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την οργή των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων που έχουν υποχρεωθεί εδώ και περίπου ένα μήνα να περιμένουν επί ώρες σε ουρές χιλιομέτρων στις αγγλικές ακτές μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για να διασχίσουν τη Μάγχη.

Απόντος του Πρωθυπουργού της σύσκεψης της Cobra θα προεδρεύσει η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να δαπανήσει ένα πρόσθετο ποσό των 7 εκατομμυρίων λιρών για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στη σήραγγα της Μάγχης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη χρήση περίφραξης μήκους 1,2 μιλίων γύρω από την σιδηροδρομική αποβάθρα στο Κοκέλ της γαλλικής ακτής έως το τέλος του μήνα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση Κάμερον ότι περιορίζεται σε μέτρα αστυνομικής φύσης, αγνοώντας τις ανάγκες ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους που μαστίζονται από πολεμικές συρράξεις και ανθρωπιστικές κρίσεις. Καλούν τη Βρετανία να δεχθεί περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο