Φυγή από τα Βαλκάνια για ένα καλύτερο μέλλον

Ο αριθμός των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία κινείται σαφώς ανοδικά. Άνω του 40% όσων καταλήγουν στη χώρα κατάγονται από κράτη των Βαλκανίων. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους ξανά και ξανά με συχνό προορισμό τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών πρόκειται να απελαθούν.

Οι συνθήκες που ωθούν πολλούς Βαλκάνιους μακριά από τις χώρες τους είναι παρόμοιες, παρά τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κρατών. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός άνδρα από το Κόσοβο. «Θέλω να φύγω με την οικογένειά μου, επειδή η ζωή στη Γερμανία είναι καλύτερη. Εδώ έχουμε οικονομικά προβλήματα. Οι κανονικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν δουλειά εδώ».

Οι περισσότεροι αγνοούν τους περιορισμούς για τη χορήγηση ασύλου

Η οικονομική κρίση έπληξε πολύ σοβαρά και τις χώρες των Βαλκανίων. Πολλοί ζουν σε συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας, χωρίς να διακρίνουν καμία προοπτική για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Ειδικά οι νεότεροι δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις των κυβερνήσεών τους να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Ως εκ τούτου η μετανάστευση αποτελεί για πολλούς τη μοναδική λύση, όπως λέει ένα νεαρός άνδρας από την Αλβανία. «Πηγαίνω, όπως και όλοι οι άλλοι, στη Γερμανία. Η ελπίδα είναι σημαντική κι εγώ ελπίζω».

Πάντως η οικονομική δυσχέρεια δεν είναι η μοναδική αιτία που ωθεί πολλούς Βαλκάνιους στην «έξοδο». Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις χώρες των Βαλκανίων παρατηρούνται πολλά φαινόμενα διακρίσεων και ρατσισμού, ειδικά απέναντι στους Ρομά. Οι καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις και περιθωριοποίησή τους -κυρίως στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ- είναι συχνές.

Μία Ρομά από την ΠΓΔΜ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θέλει να φύγει: «Ζητούμε άσυλο στη Γερμανία όχι για να ντροπιάσουμε την ΠΓΔΜ. Αυτή θα έπρεπε να ντρέπεται από μόνη της. Ζούμε δέκα άτομα σε ένα δωμάτιο εδώ. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα από εμάς».

Παρότι η Γερμανία δεν χορηγεί άσυλο σε οικονομικούς μετανάστες οι περισσότεροι Βαλκάνιοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη δεν το γνωρίζουν.

Πηγή: Deutsche Welle - Ίνγκο Μπότιχ (ARD) / Άρης Καλτιριμτζής