Ερντογάν: Μάχη κατά της τρομοκρατίας, τέλος στην εκεχειρία με το PKK

Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και διακόπτει την εκεχειρία με το κουρδικό PKK, διαμήνυσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η τουρκική Αεροπορία έχει εξαπολύσει σειρά επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και των κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

«Κανένα βήμα προς τα πίσω στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, αυτή είναι μια διαδικασία και θα συνεχισθεί με αμείωτη αποφασιστικότητα», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή «δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η επίλυση» του κουρδικού ζητήματος με τους κούρδους αντάρτες.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ήλθαν λίγη ώρα πριν την έναρξη της έκτακτης διάσκεψης του NATO, μετά από αίτημα της Άγκυρας, υπό το Άρθρο 4 της Συμμαχίας, που αφορά κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα και την αυτοκυριαρχία ενός κράτους-μέλους. Κατά την έναρξη της σύσκεψης, λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αλληλεγγύη των συμμάχων προς την Τουρκία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Χθες Δευτέρα, η Τουρκία ήλθε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, από όπου θα εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του ΙΚ. Ο κ. Ερντογάν είπε πως στην εν λόγω ζώνη θα φιλοξενηθούν 1,7 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Οι ΗΠΑ έχουν χαιρετίσει την απόφαση της Άγκυρας να λάβει ενεργά μέρος στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους - προσφέροντας στις αμερικανικές δυνάμεις και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ - όμως έχουν αντιδράσει πιο ψυχρά στις επιθέσεις κατά του PKK.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως οι κούρδοι μαχητές Περσμεργκά στο βόρειο Ιράκ αποτελούν υπερπολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στον επίγειο αγώνα κατά των τζιχαντιστών.
Πηγή: skai.gr