Κλείσιμο

«Ο Ρώσος επιχειρηματίας Κόβτουν ήθελε να σκοτώσει τον Λιτβινένκο»

Ο ένας από τους δύο υπόπτους για τη δολοφονία του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο, είχε πει ότι ήθελε να τον σκοτώσει χρησιμοποιώντας ένα «πολύ ακριβό δηλητήριο», σύμφωνα με μια μαρτυρία που διαβάστηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

Στην επιτροπή διαβάστηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ Γερμανών αστυνομικών και ενός μάρτυρα - ο οποίος αναφέρεται μόνο με την κωδική ονομασία D3 - που ήταν φίλος του Ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Κόβτουν, του ενός από τους δύο υπόπτους για τον φόνο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο D3 ανέφερε στη γερμανική αστυνομία μια συνομιλία που είχε με τον Κόβτουν στο Αμβούργο στις 30 Οκτωβρίου 2006, λίγο προτού ο τελευταίος να ταξιδέψει για το Λονδίνο. Ο Κόβτουν φέρεται να χαρακτήρισε «προδότη» τον Λιτβινένκο επειδή «συνεργαζόταν με την Τσετσενία» και «είχε βάψει τα χέρια του με αίμα».

«Κατόπιν με ρώτησε αν γνώριζα κάποιον μάγειρα στο Λονδίνο. Ο Ντμίτρι είπε ότι είχε ένα πολύ ακριβό δηλητήριο και ότι χρειαζόταν έναν μάγειρα για να το χορηγήσει στον Λιτβινένκο», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο D3 έδωσε στον Κόβτουν το όνομα του C2 - ένας άλλος μάρτυρας στην υπόθεση που επίσης δεν κατονομάζεται - που ήταν μάγειρας στο Λονδίνο. Υποστηρίζει ωστόσο ότι του συνέστησε, ως φίλος, «να σταματήσει αυτήν την τρέλα».

Στην ακρόαση της επιτροπής διευκρινίστηκε πάντως ότι οι γερμανικές αρχές είχαν κρίνει «ελάχιστα αξιόπιστες» τις πληροφορίες του D3.

Ο Κόβτουν και ο Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και κατόπιν βουλευτής εθνικιστικού κόμματος, θεωρούνται ύποπτοι από τη βρετανική αστυνομία για τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου την 1η Νοεμβρίου 2006. Αφού ήπιε τσάι μαζί τους ο Λιτβινένκο αισθάνθηκε αδιαθεσία και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα, δηλητηριασμένος από πολώνιο-210, μια ραδιενεργή και πολύ τοξική ουσία που είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί.

Ο Κόβτουν αναμένεται ότι θα καταθέσει δημοσίως την Δευτέρα, μέσω βιντεοκλήσης από τη Μόσχα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο