Στη φυλακή ο Βρετανός που πουλούσε κάνναβη & μανιτάρια μέσω διαδικτύου

Σε δύο χρόνια φυλακή καταδικάστηκε 29χρονος Βρετανός που πουλούσε κάνναβη και ψυχοτρόπα μανιτάρια στο διαδίκτυο. Ο Σέι Όουενς, είχε συλληφθεί πέρσι στο Σουόνσι από πράκτορες της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, μετά από «σκηνοθετημένη» παραγγελία μανιταριών από την ίδια την υπηρεσία.

Ο Όουενς, που παραδέχτηκε ενώπιον των δικαστών την ενοχή του, χρησιμοποιούσε ως προκάλυμμα έναν λογαριασμό-φάντασμα στην πλατφόρμα Silk Road 2.0 – που μέσω κωδικοποιημένων διαδικασιών επέτρεπε, εμμέσως, τις παράνομες αγοραπωλησίες.

Η διαδικτυακή «μαύρη αγορά» του Silk Road είχε πρωτοεμφανιστεί στον Ιστό το 2011 αλλά μετά από την επέμβαση του FBI «κατέβηκε» εντός εβδομάδων. Μέσα σε λίγους μήνες όμως η πλατφόρμα επέστρεψε ανανεωμένη (Slik Road 2.0) και οι διωκτικές αρχές υπολογίζουν τώρα πως ναρκωτικά αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόλαβαν να διακινηθούν στην αγορά.

Για να θολώσει τα νερά, ο Όουενς δεχόταν για τις υπηρεσίες του εικονικά νομίσματα (bitcoins), τα οποία εξαργύρωνε με αγορές προϊόντων που στην συνέχεια μεταπωλούσε για να εισπράττει τα λεφτά.

Η περιγραφή στο προφίλ του υποσχόταν «ποιοτικό χασίς» και διαφήμιζε άμεση παράδοση σε προσυμφωνημένο σημείο εντός 24 ωρών. Ο δράστης είχε πρακτικά μετατρέψει το σπίτι του σε δίκτυο διανομής και από τις κριτικές στον λογαριασμό του φαίνεται πως οι πελάτες του έμεναν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι.

Η υπεράσπιση του Όουενς ζήτησε την επιείκεια των δικαστών, λόγω της «ανορθόδοξης» παιδικής ηλικίας όπου η κατανάλωση ναρκωτικών από τους μεγαλύτερους «ήταν κομμάτι της καθημερινότητας», αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

«Δεν γνωρίζατε, ούτε σας ενδιέφερε να μάθετε σε ποιους πουλούσατε τα ναρκωτικά. Θα μπορούσαν να είναι παιδιά ή ευάλωτοι άνθρωποι», ήταν η απόκριση του δικαστή.

Το αρμόδιο τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προσπαθεί τώρα να υπολογίσει τα κέρδη που απέδωσε στον Όουενς η ενδεκάμηνη «ανενόχλητη» δραστηριότητά του στην διαδικτυακή μαύρη αγορά.

Πηγή: Πάνος Σάκκας