Τουρκία: 800 άτομα συνέλαβε ο τουρκικός στρατός στα σύνορα με τη Συρία

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε σχεδόν 800 ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο έδαφος της χώρας από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων τριών υπόπτων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, κοντά στα οποία ελέγχουν εδάφη οι τζιχαντιστές, ενισχύονται.

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι 768 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο χθες, Δευτέρα, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι τρεις ύποπτοι που φέρονται ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος μετήχθησαν στη φυλακή της πόλης Σανλιούρφα και κρατήθηκαν χωριστά, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς ανησυχεί για την προέλαση τόσο των συριακών κουρδικών δυνάμεων, όσο και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, η Τουρκία έχει στείλει επιπλέον στρατεύματα και υλικό για να ενισχύσει τμήματα των χερσαίων συνόρων της με τη Συρία —το μήκος των οποίων φθάνει τα 900 χιλιόμετρα— διότι ο κίνδυνος διάχυσης της σύρραξης εντείνεται.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει επικριθεί από την Δύση ότι δεν πράττει αρκετά για να σταματήσει τη διέλευση ξένων που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά η Άγκυρα αντιτείνει ότι είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας των χωρών αυτών ακριβώς, οι οποίες πρέπει να σταματούν τη ριζοσπαστικοποίηση των υπηκόων τους και τη μετάβασή τους στο τουρκικό έδαφος.

Η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" στο συριακό έδαφος, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περάσει τα σύνορα ένα νέο κύμα προσφύγων. Το σχέδιο αυτό θα προϋπέθετε πιθανόν μια εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναλάμβανε μια τέτοια πρωτοβουλία μόνη της και ζητεί στο παρασκήνιο την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν υφίστανται σχεδιασμοί για μια διείσδυση τουρκικών δυνάμεων στη Συρία άμεσα, τόνισε ωστόσο ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει εάν θεωρήσει πως η ασφάλειά της απειλείται.

Πηγή: ΑΠΕ