Αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS στην Ισπανία

"Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης" στην Ισπανία, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χόρχε Φερνάντεθ-Ντίαθ σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΒC. Τονίζει ότι η "τζιχαντιστική απειλή" θέτει την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας "στο πιο κρίσιμο" σημείο που έχει βρεθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 191 ανθρώπους, ενώ 2.000 είχαν τραυματισθεί.

Η Μαδρίτη έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό επιπέδου 4 (της πενταβάθμιας κλίμακας), διευκρίνισε ο Ντίαθ.

Η σχετική ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο υποχρέωσης της κυβέρνησης να ενημερώσει τους πολίτες για την πραγματικότητα της απειλής και πρόθεση δεν είναι να δημιουργηθεί πανικός, ξεκαθαρίζει ο υπουργός.

Οι Ισπανοί πολίτες που έχουν φύγει από τη χώρα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, ανέρχονται στους 116, από τους οποίους οι 16 έχουν επιστρέψει στην Ισπανία, αποκάλυψε περαιτέρω ο Ντίαθ.

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, "κάλεσε τους μουτζαχεντίν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εκεί όπου βρίσκονται" για να τιμήσουν την επέτειο της ανακήρυξης του ισλαμικού χαλιφάτου, υπογράμμισε ο ίδιος. Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα από τους υποστηρικτές του ISIS, και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της ισπανικής κυβέρνησης, χωρίς να θελήσει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τέλος, ο Φερνάντεθ-Ντίαθ αναφέρθηκε στην ανάδυση ενός νέου κινδύνου, τον οποίο αντιπροσωπεύει "ο απογοητευμένος τρομοκράτης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει για να πολεμήσει σε μια ζώνη σύγκρουσης και οφείλει να παραμείνει στη χώρα του". "Είναι ένα δυναμικό κινδύνου το οποίο έχουμε εντοπίσει στην Ισπανία", δήλωσε στην ABC.



Πηγή: Πηγή: AΜΠΕ