Συρία: Στα χέρια των ανταρτών σημαντικό στρατιωτικό κέντρο στο Χαλέπι

Μια συμμαχία των ανταρτών κατάφερε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της ένα στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, σε μια από τις πιο σημαντικές ανατροπές που σημειώνονται στο πεδίο των μαχών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές από τότε που διαιρέθηκε, τον Ιούλιο του 2012, μεταξύ των τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά και των συνοικιών που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά.
Ωστόσο μια νέα συμμαχία ισλαμιστών μαχητών η Άνσαρ αλ Σαρία (Υποστηρικτές της Σαρία) εξαπέλυσε την Πέμπτη μια μεγάλη επίθεση στην συνοικία Ζαχρά, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, και ήδη από την επομένη μια άλλη συμμαχία ανταρτών, η Φάταχ Χάλαμπ (Κατάκτηση του Χαλεπιού) έκανε το ίδιο σε έναν άλλον τομέα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι μάχες που ακολούθησαν ήταν από τις πιο σφοδρές που σημειώνονται στο Χαλέπι από το 2012 με εκατοντάδες οβίδες και ρουκέτες να ρίχνονται στις συνοικίες που ελέγχουν οι δύο πλευρές.
Επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη, η Φάταχ Χάλαμπ έθεσε υπό τον έλεγχό της το κέντρο αυτό επιστημονικών ερευνών στο Χαλέπι, το οποίο είχε μετατραπεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε στρατώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Την ίδια ώρα ο στρατός πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε πολλές συνοικίες του Χαλεπιού, "προκαλώντας βαριές απώλειες" στους αντάρτες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα η Άνσαρ αλ Σαρία, η οποία συσπειρώνει 13 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Μέτωπο αλ Νόσρα (η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα), κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της και αυτή ορισμένες θέσεις, αλλά σύμφωνα με το Παρατηρητήριο οι συριακές δυνάμεις τις ανακατέλαβαν κατά την διάρκεια της νύχτας. Η πολεμική αεροπορία "πραγματοποίησε 40 επιδρομές κατά των ανταρτών" και η Άνσαρ αλ Σαρία έχασε 29 μαχητές της την Παρασκευή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τζιχαντιστές της Άνσαρ αλ Σαρία επιδιώκουν να "θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Ζαχρά καθώς ο στρατός βομβαρδίζει τακτικά από εκεί τις συνοικίες που ελέγχει η αντιπολίτευση και τις περιοχές του βόρειου και του ανατολικού τμήματος της επαρχίας", δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Καρίμ Ομπέιντ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ πραγματοποίησε χθες δεκαέξι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα, η οποία είναι το κυριότερο προπύργιο των τζιχαντιστών στην Συρία.

Επίσης σε μια άλλη εξέλιξη στο πεδίο των μαχών στην χώρα, οι συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη της λιβανικής Χεζμπολάχ, εξαπέλυσαν χθες μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Ζαμπαντάνι, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού και είναι μια από τις τελευταίες πόλεις που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες στον τομέα αυτόν.
Πηγή: skai.gr