To περιοδικό Der Spiegel καταγγέλλει τις ΗΠΑ για κατασκοπεία

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γνωστοποίησε σήμερα ότι προσέφυγε στη γερμανική Δικαιοσύνη κατηγορώντας τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για κατασκοπεία και «προσβολή του απορρήτου της αλληλογραφίας». 

Στη μήνυση, που κατατέθηκε σήμερα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης γίνεται αναφορά σε «απόρρητο έγγραφο της καγκελαρίας (που) υποδηλώνει ότι το Spiegel παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2011».  

Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι η CIA είχε ενημερώσει τον συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών της καγκελαρίας, Γκούντερ Χάις, ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης παρείχε πληροφορίες στο Der Spiegel. 

Το γεγονός αυτό, τονίζει το περιοδικό, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να αντιληφθεί ο Χάις ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν την καγκελαρία και τον γερμανικό τύπο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Spiegel, λίγο καιρό αργότερα ο συγκεκριμένος αξιωματούχος απλώς μετατέθηκε σε κάποια βοηθητική υπηρεσία χωρίς να ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος του. 

Το απόρρητο έγγραφο της καγκελαρίας που επικαλείται το Spiegel, αναφέρει με σαφήνεια τις επικοινωνίες μεταξύ του περιοδικού και του αξιωματούχου - πηγής.

Όταν η γερμανική κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στις σχετικές αιτιάσεις ενώπιον της επιτροπής έρευνας για τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) σε βάρος της, υποστήριξε ότι η μετάθεση του αξιωματούχου,που εφέρετο ως πληροφοριοδότης του Spiegel, έγινε αποκλειστικά για λόγους προϋπολογισμού. Το Der Spiegel  υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 

Το περιοδικό κατηγορεί την καγκελαρία ότι επέλεξε «να παραβλέψει τις αμερικανικές παρανομίες» ή ότι  στην χειρότερη περίπτωση τις υπέθαλψε.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις του Spiegel για πλήθος σκανδάλων και ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτελούν «αγκάθι για τις ΗΠΑ», λένε οι άνθρωποί του, με αποκορύφωμα την συμβολή στην αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για το Αφγανιστάν, σε συνεργασία με το Wikileaks, τον Guardian και τους New York Times, τον Αύγουστο του 2010. 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο. 

Πηγή: Der Spiegel - ΑΠΕ - skai.gr