Νιγηρία: Έφηβη καμικάζι ανατινάχθηκε σε τζαμί στο Μαλάρι - 12 νεκροί

Μια έφηβη ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα σ' ένα τζαμί στο Μαλάρι, ένα χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πιστοί, ενώ σ' ένα άλλο χωριό στην ίδια περιοχή, το Μαλάρι, ένοπλοι ισλαμιστές εκτέλεσαν σήμερα 11 άνδρες, τους οποίους επέλεξαν ερευνώντας πόρτα-πόρτα το χωριό, επειδή «είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στις τάξεις τους».

Το μεσημέρι της Πέμπτης, «μια καμικάζι εξαπέλυσε επίθεση στο τζαμί του Μαλάρι, ενός χωριού κοντά στην Κοντούγκα, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Μαϊντουγκούρι, σκοτώνοντας 12 πιστούς και τραυματίζοντας επτά», ανακοίνωσε σήμερα ο Ντανλάμι Αζαοκούτα, ο αρχηγός μιας τοπικής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον ίδιο η καμικάζι, ένα νεαρό κορίτσι περίπου 15 ετών, είχε εντοπισθεί από τους πιστούς που ετοιμάζονταν για την απογευματινή προσευχή.

Ο Γκατζίμι Μάλα, ένας κάτοικος που βοήθησε στη μεταφορά των θυμάτων, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό και την κατά προσέγγιση ηλικία της καμικάζι. «Δεν την ξέραμε στο χωριό και όταν την εντοπίσαμε στο τζαμί (...) της ζητήσαμε να φύγει», εξήγησε ο Μάλα. «Το κορίτσι βγήκε τότε από το τζαμί και όλοι πιστέψαμε πως είχε φύγει (...) όμως τη στιγμή που οι πιστοί προσεύχονταν, εκείνη έτρεξε πολύ γρήγορα μέσα στο τζαμί και ανατινάχθηκε», συνέχισε.

Κανένας δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, όμως αυτή ανταποκρίνεται στον τρόπο δράσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ , η οποία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές κορίτσια σαν ανθρώπινες βόμβες. Η νιγηριανή πολιτεία Μπόρνο όπου βρίσκεται το χωριό Μαλάρι, αποτελεί κέντρο της εξέγερσης των ισλαμιστών.

Στο χωριό Μιρίνγκα της ίδιας πολιτείας μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας 11 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος του χωριού, ο Ίσα Μσέλια. «Οι άνδρες αυτοί είχαν διαφύγει από το χωριό Γουαργκουάρε, στη γειτονική πολιτεία Γιόμπε, για να καταφύγουν στο δικό μας χωριό επειδή η Μπόκο Χαράμ επιχείρησε να τους υποχρεώσει να ενταχθούν στις τάξεις της», πρόσθεσε.
 
«Ξεχώρισαν 13 άνδρες αφού ερεύνησαν επιλεγμένα σπίτια και τους οδήγησαν στον τόπο προσευχής του Αΐντ, έξω από το χωριό, όπου τους πυροβόλησαν», αφηγήθηκε διευκρινίζοντας πως δύο από τους άνδρες αυτούς κατόρθωσαν να διαφύγουν. Τα θύματα επιλέχθηκαν όλα επειδή ήταν κάτοικοι του χωριού Γκουαργκουάρε που είχαν καταφύγει στο Μιρίνγκα πριν από μερικούς μήνες για να διαφύγουν την αναγκαστική στρατολόγησή τους από την Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ.

Οι παραπάνω επιθέσεις, εν μέσω του Ραμαζανιού, πραγματοποιήθηκαν έπειτα από ένα νέο λουτρό αίματος που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην πολιτεία Μπόρνο, όπου μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 145 ανθρώπους στη διάρκεια της προσευχής με τρεις χωριστές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε σήμερα αυτές τις τελευταίες «απάνθρωπες» και «βάρβαρες» επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ λέγοντας πως καταδεικνύουν την ανάγκη να σχηματισθεί ένας αποτελεσματικότερος διεθνής συνασπισμός εναντίον των ισλαμιστών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο