Άκυρη η αποπομπή Λεπεν από το Εθνικό Μέτωπο

Δεν αποπέμπεται ο Ζαν Μαρί Λεπέν από το κόμμα που ίδρυσε σαράντα χρόνια πριν, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εξεδόθη σήμερα, Πέμπτη. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της κόρης του, Μαρίν, να τον απομακρύνει από το Εθνικό Μέτωπο, με στόχο τη διασφάλιση της πορείας της προς την εξουσία. Ο 86 ετών πολιτικός απαίτησε την αποκατάσταση του και το δικαστήριο τoν δικαίωσε.

«Ο κύριος Λεπέν μπορεί από αύριο το πρωί να αρχίσει να ξαναχρησιμοποιεί το γραφείο του καθώς και όλα τα μέσα που διέθετε αλλά και να συμμετέχει ξανά σε όλες τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε ως επίτιμος πρόεδρος», δήλωσε σχετικά ο δικηγόρος του, Φρεντερίκ Γιοακίμ. 

Οι προκλητικές δηλώσεις του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού για το Ολοκαύτωμα και την μετανάστευση, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν η αφορφή για μια εκτεταμένη διαμάχη στους κόλπους της γαλλικής ακροδεξιάς και του οίκου Λεπέν, που παρ’ ολίγον να στοιχίσουν οριστικά την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου αλλά και εκείνη του κομματικού μέλους στον 86χρονο πολιτικό. 



Ωστόσο ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, υποβάθμισε με δηλώσεις του τη σημασία της απόφασης, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του κόμματος αναμένεται να αποφασίσουν την ακύρωση του τίτλου του επίτιμου προέδρου, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου. 

Κανείς δεν πιστεύει ότι (ο Λεπεν) μιλά εκ μέρους του Εθνικού Μετώπου πλέον, ούτως ή άλλως, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιπό. Ενώ στην ερώτηση αν ο Ζ.Μ. Λεπέν απολαμβάνει υποστήριξης εντός του κόμματος, ο αναπληρωτής – αρχηγός... γέλασε, μιλώντας για ομόφωνη σύνταξη στο πλευρό της Μαρίν.

Πηγή: skai.gr