Λιβερία: Καταγράφηκε και δεύτερο κρούσμα Έμπολα

Η Λιβερία επιβεβαίωσε και δεύτερο κρούσμα του ιού Έμπολα, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι επανεμφανίστηκε ο φονικός ιός επτά εβδομάδες από τότε που κηρύχθηκε το τέλος του πρόσφατου ξεσπάσματος της λοίμωξης αυτής στη χώρα, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος υγείας.

"Εχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα στη Λιβερία", δήλωσε ο δρ Μόζες Μασάκουι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του ιού στη χώρα. Επίσης πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ένας πολίτης της Λιβερίας πέθανε από Έμπολα. Η εξέταση που έγινε στην σορό ενός 17χρονου στην κομητεία Μάρτζιμπι έδειξε ότι είχε προσβληθεί από Έμπολα.

Η Λιβερία είχε ανακοινώσει ότι απηλλάγη από το ξέσπασμα του Έμπολα στις 9 Μαΐου, αφού είχαν περάσει 42 ημέρες χωρίς να έχει διαγνωστεί νέο κρούσμα.

Συνολικά 11.207 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Έμπολα στην Λιβερία, την γειτονική Γουινέα και την Σιέρα Λεόνε μετά το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 24ης Ιουνίου.

Περίπου το 43% των θανάτων αυτών καταγράφηκε στην Λιβερία, όπου το ξέσπασμα του ιού έφτασε στο αποκορύφωμά του τον περσινό Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με εκατοντάδες κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, συνολικά 12 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Γουϊνέα και 8 στην Σιέρα Λεόνε σε επτά ημέρες ως την 21η Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr