Κλείσιμο

Ναυτική επιχείρηση κατά των διακινητών εξαπολύει η Ευρώπη στη Μεσόγειο

Την έναρξη ναυτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποστολή της επιχείρησης, που ονομάζεται EUNAVFOR Med, θα είναι να ταυτοποιήσει, να αιχμαλωτίσει και να καταστρέψει τα πλοία και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Η επιχείρηση θα γίνεται αρχικά σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο, έως ότου να διασφαλιστεί η συνεργασία ορισμένων βορειοαφρικανικών κρατών, πρωτίστως της Λιβύης, που αποτελεί ορμητήριο πολλών συμμοριών διακίνησης.

Η EUNAVFOR Med θα υλοποιηθεί σε στάδια. Στην πρώτη φάση, που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δράση των δουλεμπόρων και για τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων στη νότια και κεντρική Μεσόγειο.

Με βάση τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τη δεύτερη φάση, κατά την οποία η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και εφόσον χρειαστεί να κατάσχει ύποπτα σκάφη.

Στην τρίτη φάση, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν τα σκάφη και άλλα μέσα που χρησιμοποιούν οι διακινητές και να συλλαμβάνουν τους δουλεμπόρους.

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες υπολογίζεται πως έχουν φτάσει έως την Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του 2015, ενώ περίπου 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η EUNAVFOR Med θα έχει ως βάση επιχειρήσεων τη Ρώμη, και τη διοίκησή της θα αναλάβει ο ιταλός ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο. Θα έχει κατ’ αρχήν διάρκεια 12 μηνών.

Όπως πάντως αποσαφήνισε η επικεφαλής της ευρωπαΪκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η ναυτική επιχείρηση αποτελεί μόνο τμήμα της συνολικής πολιτικής αντίδρασης που θα πρέπει να έχει η Ε.Ε. για την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Αφρική και την Ασία.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ερώτημα του τι κάνουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα μας», είπε.
Πηγή: skai.gr