Κλείσιμο

Μήνυση του Ερντογάν για τις «χρυσές τουαλέτες» του προεδρικού μεγάρου

Πέντε ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία που θα καθορίσουν το πολιτικό του μέλλον, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον ενός εκ των βασικότερων πολιτικών αντιπάλων του ο οποίος τον κατηγόρησε για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος καταγγέλλοντας ότι ακόμα και τα καλύμματα στις τουαλέτες του προεδρικού μεγάρου είναι φτιαγμένα από χρυσό.

Ένας εκ των δικηγόρων του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο Μουαμέρ Τζεμάλογλου, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που προέβη στις σχετικές δηλώσεις για τις προεδρικές τουαλέτες.

Σύμφωνα με τον Τζεμάλογλου, ο πελάτης ζητάει να του καταβληθεί ως αποζημίωση το ποσό των 34.000 ευρώ (100.000 τουρκικές λίρες).

Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης το Σάββατο στη Σμύρνη (δυτικά) ο Κιλιτσντάρογλου είχε χρησιμοποιήσει ένα ασυνήθιστο επιχείρημα προκειμένου να καταγγείλει τη διαφθορά που έχει εξαπλωθεί στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι το προεδρικό μέγαρο είναι εξοπλισμένο «με χρυσά καπάκια που καλύπτουν τις τουαλέτες».

Τις κατηγορίες αυτές τις έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του ο πρόεδρος που προκάλεσε τον αντίπαλό του να αποδείξει τις καταγγελίες.

«Τον κάλεσα να έρθει να κάνει μία επίσκεψη (...) διερωτώμαι εάν θα μπορέσει να εντοπίσει ένα χρυσό κάλυμμα σε μια τουαλέτα» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Εάν συμβεί αυτό, εγώ θα παραιτηθώ από την προεδρία».

Αντί να αμβλυνθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών, οξύνθηκε χθες.

«Ε, Κιλιτσντάρογλου! Πότε επισκέφθηκες αυτές τις τουαλέτες και πλύθηκες προκειμένου να ανακαλύψεις ότι είναι χρυσές» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ερζερούμ (ανατολικά).

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του CHP ανταπάντησε χωρίς πολλές περιστροφές και είπε ότι δεν «έχει κανένα συμφέρον (να επισκεφθεί) το μέγαρο», ενώ κατήγγειλε «την όρεξη του Ερντογάν για τον χρυσό, τα δολάρια και τα ευρώ».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο