Εκστρατεία γοητείας Κάμερον στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι θέλει να «αλλάξει» την ΕΕ. Στο Βερολίνο μίλησε για όλα - ακόμα και για ποδόσφαιρο.

«Ο Ζεπ Μπλάτερ πρέπει να φύγει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κατάλληλος πρόεδρος για τη ΦΙΦΑ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κάμερον, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό που βλέπουμε είναι η «βρώμικη πλευρά ενός ωραίου παιχνιδιού. Πρέπει να φύγει λοιπόν. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο». Η Άνγκελα Μέρκελ δεν κατέφυγε σε τόσο έντονες διατυπώσεις, ανέφερε ωστόσο κι εκείνη ότι πρέπει να εκλείψουν η βρώμικη πλευρά του ποδοσφαίρου, η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας». Εξυπακούεται ότι η συζήτηση περί ποδοσφαίρου ήταν απλώς μία λεπτομέρεια στην κρίσιμη διαβούλευση Μέρκελ-Κάμερον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επιδίωξη της Βρετανίας να «μεταρρυθμίσει» την Ευρώπη. «Θέλουμε να αναδιαπραγματευθούμε τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάμερον στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η ίδια η ΕΕ είναι αρκετά «ευέλικτη» για να ανταποκριθεί στο βρετανικό αίτημα. Μετά την εντυπωσιακή επανεκλογή του, ο Κάμερον επαναφέρει το αίτημά του για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, θέλοντας να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων και να επαναφέρει την ενωμένη Ευρώπη στην αρχική της αποστολή, δηλαδή στην εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Περιορισμοί για «μετανάστες» από την ΕΕ;

Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο ο Κάμερον θέλει να τροποποιήσει τις διατάξεις περί κοινωνικής πολιτικής. Θεωρεί ότι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ που εγκαθίστανται στη Βρετανία δεν πρέπει να λαμβάνουν εξ΄αρχής κοινωνικά επιδόματα, παρά μόνο μετά την πάροδο τριών μηνών. Επιπλέον θέλει να περιορίσει την παροχή επιδόματος ανεργίας στις έξι εβδομάδες. «Πρέπει να μεριμνήσουμε, ώστε να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να μην γίνεται αντικείμενο κατάχρησης» ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Αισθάνεται να ενθαρρύνεται από τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν αποκλείει εκ των προτέρων μία ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών.

Η καγκελάριος λέει ότι θέλει να προσεγγίσει τα προβλήματα με νηφαλιότητα και έμφαση σε ορθολογικά επιχειρήματα. Δεν είναι απλή υπόθεση η αλλαγή των συνθηκών, επισημαίνει, αλλά εάν μία αλλαγή θεωρηθεί επιβεβλημένη για λόγους ουσίας, τότε μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος για την υλοποίησή της. Όπως και στα θέματα της ευρωζώνης, προτείνει να εστιάσουμε στην ουσία και να μην προτάσσουμε διδικαστικά θέματα στην αρχή της όποιας συζήτησης, τονίζει η καγκελάριος. Και επισημαίνει: «Στη Γερμανία υπάρχει η ξεκάθαρη ελπίδα ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ. Φυσικά αυτή είναι μία απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο βρετανικός λαός».

Δημοψήφισμα στα σκαριά

Μέχρι το 2017 οι Βρετανοί αναμένεται να αποφασίσουν για την παραμονή τους ή όχι στην ΕΕ. Ο Κάμερον επιδιώκει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για να εκμαιεύσει τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων και επισκέπτεται πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να κερδίσει την υποστήριξη των υπολοίπων ηγετών της ΕΕ. Στο Βερολίνο δήλωσε ευχαριστημένος από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε αλλαγές, που να δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες των απλών ανθρώπων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνουν αυτές οι αλλαγές, τότε ο κόσμος θα καταλάβει ότι αξίζει να παραμείνει η Βρετανία σε μία ΕΕ που μεταρρυθμίζεται.

Πολλοί αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση την τοποθέτηση Κάμερον, κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για «εκβιασμό». O Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) θεωρεί πάντως ότι η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν επιβλαβής για τα γερμανικά συμφέροντα. Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Μάρκους Κέρμπερ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «μετά από ένα Brexit θα βρεθούμε όλοι μας προ αδιεξόδου», καθώς οι Βρετανοί δείχνουν ιδιαίτερη αποφασιστικότητα σε ζητήματα όπως η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα νέων αγορών.



Πηγή: Deutsche Welle - Μπετίνα Μαρξ/Γιάννης Παπαδημητρίου