Έφηβη πυρπολήθηκε από το πλήθος στη Γουατεμάλα

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 16χρονη στη Γουατεμάλα, η οποία πυρπολήθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, καθώς κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός 68χρονου οδηγού ταξί, ενώ η απεχθής πράξη βιντεοσκοπήθηκε.

Το στιγμιότυπο του λιντσαρίσματος που διαδραματίστηκε στις 12 Μαΐου έχει προκαλέσει οργή και προβληματισμό στο έθνος της Κεντρικής Αμερικής

Στο βίντεο απεικονίζεται το κορίτσι να προπηλακίζεται από το πλήθος. Καθώς πέφτει στο έδαφος, άνθρωποι της τραβούν τα μαλλιά και την κλωτσούν και στη συνέχεια κάποιος της πατάει το κεφάλι ενώ το πλήθος φωνάζει «φωτιά». Σχεδόν αμέσως το κορίτσι περιλούζεται με βενζίνη και πυρπολείται.

Η κοπέλα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, κατηγορήθηκε από το πλήθος ότι εκτέλεσε τον 68χρονο οδηγό ταξί, Κάρλος Ενρίκε Γκονζάλεζ Οριέγκα, όταν εκείνος αρνήθηκε να πληρώσει για προστασία στις συμμορίες που ελέγχουν την περιοχή, γύρω από την πόλη του Ρίο Μπράβο.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Prensa Libre, ο πατέρας της έφηβης ήταν μέλος της διαβόητης συμμορίας Μάρα και παρέμενε φυλακισμένος. Έτσι, έστειλε την κόρη του και δύο άνδρες για να δολοφονήσουν τον ανυπάκουο οδηγό.

Μετά τη δολοφονία, οι δύο άντρες κατάφεραν να ξεφύγουν, το κορίτσι όμως πιάστηκε με το όπλο ανά χείρας.

Ντόπιοι πολίτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο εκβιασμός οδηγών λεωφορείων, καταστηματαρχών και οδηγών ταξί έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, «καθώς συνεχίζεται το κλίμα τρομοκρατίας».

Στις 3 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας, Όττο Πέρεζ Μολίναανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανθρωποκτονιών μειώθηκε στους 31 ανά 100.000 το 2014, από του 40 στους 100.000 του πορηγούμενου έτους. Εντούτοις, η ύπαρξη καρτέλ ναρκωτικών και συμμοριών συνεχίζουν να καθιστούν τη Γουατεμάλα μία από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο.

Η δολοφονία προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις στη χώρα.
«Είναι, τόσο δολοφόνοι, όσο εκείνοι που δολοφόνησαν τον οδηγό ταξί» ανέφερε ένας αναγνώστης σε σχόλιο του στην ιστοσελίδα Guatevision.

«Είθε ο Θεός να τους συγχωρήσει, ήταν μονάχα ένα μικρό κορίτσι. Με πληγώνει να βλέπω ότι δεν υπήρξε ούτε μία καλή ψυχή να βοηθήσει αυτό το κορίτσι. Να θυμάστε ότι όλοι θα κριθούμε με τα ίδια σταθμά» απαντά ένας δεύτερος αναγνώστης.

Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για απόδοση δικαιοσύνης

«Για να δούμε αν όλοι εσείς θα υπερασπιζόσασταν αυτό το κορίτσι αν είχε δολοφονήσει τον γιο σας, τη μητέρα σας, τον πατέρα σας ή τον παππού σας».

Οι δολοφόνοι του κοριτσιού δεν έχουν συλληφθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν από το βίντεο.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι περισσότερες περιπτώσεις δολοφονιών παραμένουν ανεξιχνίαστες με την καταδίκη σε εγκληματικές υποθέσεις να επιτυγχάνεται μόλις στο 6 τοις εκατό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμορία των Μάρας έχει ορκιστεί εκδίκηση εις βάρος εκείνων που δολοφόνησαν την έφηβη.
Πηγή: skai.gr