Κρατικό μυστικό οι θάνατοι ρώσων στρατιωτών εν καιρώ ειρήνης

Διάταγμα που καθιστά κρατικό μυστικό τις απώλειες ρώσων στρατιωτών εν καιρώ ειρήνης υπέγραψε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών και στοιχείων πως ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με το θάνατο ρώσων στρατιωτών «κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων», που διενεργούνται όταν η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς πολέμου.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε καταγγελία πως διαθέτει στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε οιαδήποτε σύνδεση του νέου διατάγματος με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως που αποδυναμώνουν την πάγια θέση του Κρεμλίνου.

Η αρχή έγινε στα μέσα Μαΐου, όταν ρώσοι ακτιβιστές έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 220 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 σε δυο μεγάλες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως αιχμαλώτισε δυο ρώσους στρατιωτικούς που φέρονται να συνεργάζονταν με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα υποστήριξε πως πρόκειται για πρώην ένστολους που έχουν αποσυρθεί από το στράτευμα, όμως οι ίδιοι οι συλληφθέντες έχουν παραδεχτεί, σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις, πως βρίσκονταν στην Ουκρανία με εντολές από τους ανωτέρους τους.

Τέλος, νωρίτερα την Πέμπτη, νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό ίδρυμα Atlantic Council φέρεται να περιέχει φωτογραφίες και δορυφορικό υλικό που αποδεικνύουν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί στρατόπεδα εκπαίδευσης κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο ώστε να εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας.
Πηγή: skai.gr